31 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024

Selamatkah jika pelarian Rohingya pulang ke Myanmar?

Mesti Baca

Hussaini Amran
Hussaini Amran
Hampir 15 tahun dalam bidang kewartawanan. Pernah menyertai Sinar Harian, Utusan Malaysia dan PN BBC Portal.

ADA pihak yang mendakwa situasi di Myanmar kini sudah selamat dan pelarian Rohingya yang berada di Malaysia kini boleh pulang ke tanah air mereka.

Individu-individu yang mendesak kerajaan menghantar pelarian Rohingya kembali ke Myanmar itu membuat andaian tersebut berdasarkan laporan BH Online bertajuk Myanmar sudah laksana tindakan lindungi Rohingya: pemerintah.

Rohingya

Memang tiada apa yang salah dengan artikel yang disiarkan pada 24 Januari lalu itu.

Cuma netizen gagal memahami bahawa kerajaan Myanmar tidak dapat menjamin bahawa tentera atau pemberontak tidak akan mengulangi pembunuhan beramai-ramai terhadap etnik Rohingya seperti yang pernah berlaku pada 2017.

Dalam perenggan keenam laporan berkenaan, jurucakap kerajaan Myanmar, Myo Nyunt menyatakan secara jelas:

“Dalam keadaan politik semasa, kami mengalami kesukaran menyelesaikan beberapa isu, antaranya arahan bahawa kerajaan perlu memastikan tentera atau pemberontak bersenjata tidak melakukan atau cuba untuk melakukan pembunuhan beramai-ramai terhadap Rohingya atau Bengali.”

Salah satu punca segelintir netizen gagal memahami konteks kenyataan Myo Nyunt adalah berpunca daripada sikap mereka yang gemar membaca tajuk sahaja.

Secara purata, hanya kira-kira 10 peratus daripada netizen benar-benar mengklik pautan yang dipaparkan dalam laman atau kumpulan Facebook dan seterusnya membaca artikel yang disiarkan.

Sebahagian besar netizen pula terus melontarkan komen yang kadang-kadang agak emosional tanpa memahami hujung pangkal isu yang diketengahkan.

Maka, banjirlah ruangan komen dengan cadangan dan hujah yang dangkal, malah ada yang langsung tak masuk akal.

Jika mereka membaca dan menghadam artikel berkenaan sepenuhnya, pasti mereka memahami pelarian Rohingya berdepan kemungkinan disembelih beramai-ramai sekali lagi.

Berbeza dengan kerajaan, sebarang pertimbangan berhubungan isu pelarian Rohingya tidak boleh diputuskan setelah ‘membaca tajuk’ sahaja.

Banyak aspek yang perlu diambil kira seperti hubungan diplomatik, undang-undang antarabangsa, kemanusiaan dan persaudaraan umat Islam.

Bayangkan jika kerajaan akur dengan desakan puak cauvinis dan menghantar semua pelarian Rohingya pulang ke Myanmar.

Setelah beberapa ketika, konflik di wilayah Arakan yang sentiasa tegang dari dahulu tercetus semula dan pembersihan etnik pun berlaku sekali lagi.

Mana kerajaan hendak letak muka sekiranya perkara itu berlaku?

Dalam isu sebegini, lebih baik diserahkan kepada kerajaan untuk memutuskan pendekatan yang terbaik untuk menguruskan pelarian Rohingya.

Netizen pula perlu lebih rajin membaca agar mereka dapat memahami sesuatu isu secara mendalam sekali gus melindungi diri mereka daripada dimanipulasi pihak tertentu yang ingin menangguk di air keruh. – Edisi 9

Terkini

MQA saran IPT lahirkan lebih ramai profesor praktis

KUALITI pendidikan tinggi negara akan terus meningkat dengan melahirkan lebih ramai 'professor of practice' atau profesor praktis. Ketua Pegawai Eksekutif...

Lagi Artikel Berkaitan