26.3 C
Kuala Lumpur
Monday, December 5, 2022

Tudung terbaru Duck ciplak Sleepylllama?

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Usahawan fesyen terkenal, Datin Vivy Sofinas Yusof menyangkal dakwaan bahawa pihaknya menciplak rekaan orang lain bagi koleksi tudung terbaharu Duck.

Sambil menganggap ia tuduhan liar, Vivy berkata, rekaan koleksi The Artsy Duck keluaran syarikatnya, The Duck Group itu telah dibincang oleh pasukannya pada Jun 2018 lagi.

“Cetakan ini adalah milik kami yang sudah kami hasilkan bersama set alat tulis Threesome Pen. Saya sertakan tangkap layar e-mel gambar pasukan kami sejak Jun 2018.

“Koleksi pihak yang satu lagi melancarkannya pada Disember 2018. Tidak mungkin kami mencipta rekaannya atau siapa saja,”kata Vivy menerusi Instagram peribadinya, semalam.

Kontroversi tercetus apabila pemilik Sleepylllama, Nia Atasha memuat naik gambar membandingkan rekaan dan konsep ‘photoshoot’ miilknya dengan hasil rekaan dan konsep photoshoot oleh Vivy sempena pelancaran koleksi tersebut.

Ekoran dakwaan itu, Vivy mengeluarkan kenyataan yang menafikan dia mencuri idea Sleepylllama tetapi Nia turut menunnjukkan bukti e-mel di mana rekaannya telah dibincangkan sejak Mei 2018.

Baca juga:   Isu lambakan mayat warga asing sedang ditangani

Nia berkata, dia tidak akan menyuruh orang ramai memboikot The Atsy Duck kena percaya ia telah dihasilkan dengan baik.

“Apa yang saya mahu tekankan bahawa ia bukan kali pertama berlaku dan ia adalah berkaitan dengan cap dagang,”katanya menerusi Instagram Sleepylllama.

Sebelum itu, usahawan tersebut turut terpalit dengn isu ciplak apabila satu jenama turban tempatan yang dikenali Echenta menzahirkan rasa terkilan dan marah terhadap Vivy yang dikatakan menciplak rekaan turbannya.

Baca juga:   The Bazaar of Stories kongsi kisah kejayaan usahawan

Vivy baru-baru ini dikecam teruk kerana mengeluarkan pernyataan yang tidak sesuai dan mengguris hati banyak pihak sehingga ada gerakan mendesak agar dia berundur sebagai ahli lembaga pengarah Universiti Teknologi Mara (UiTM). – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Safawi ke Ratchaburi FC – JDT

JOHOR Darul Ta'zim (JDT) akhirnya mengesahkan perpindahan Safawi Rasid ke Liga Thailand secara pinjaman. Berita berkenaan diumumkan dalam kenyataan yang...

Lagi Artikel Berkaitan