27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 10, 2023

Singapura benarkan umat Islam nikah secara ‘online’

Mesti Baca

PASANGAN pengantin beragama Islam di Singapura tidak lagi memerlukan tandatangan jurunikah dan saksi untuk berkahwin.

Ia adalah sebahagian daripada usaha membawa perkahwinan Islam dalam talian di bawah cadangan pindaan undang-undang.

Perubahan itu juga termasuk pengenalan sijil digital perkahwinan dan akan menjadi sebahagian daripada proses baharu untuk perkahwinan pasangan Islam.

Menurut Kementerian Kebudayaan, Masyarakat dan Belia (MCCY) semalam, orang ramai boleh memberi maklum balas mengenai cadangan perubahan kepada Pentadbiran Undang-Undang Islam sehingga 30 November ini.

Memetik laporan The Straits Times, perubahan itu sebahagian besarnya bertujuan mengemas kini peraturan yang mengawal cara institusi Islam berkanun beroperasi.

Institusi berkenaan ialah Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS), Mahkamah Syariah dan Pejabat Pendaftaran Perkahwinan Islam.

Satu lagi perubahan yang dicadangkan ialah untuk mentakrifkan sekolah agama Islam dengan lebih jelas dan membenarkan MUIS mentadbir semua sekolah sedemikian di Singapura dengan lebih baik, termasuk kelas dalam talian dan fizikal.

Ia juga akan membolehkan MUIS mengambil tindakan terhadap sekolah agama Islam yang tidak berdaftar.

Ketika pandemik Covid-19, MUIS mendapati terdapat sekolah atau individu yang tidak berdaftar dengan MUIS menjalankan kelas agama dalam talian.

Butiran mengenai cadangan perubahan peraturan boleh didapati di laman web Reach di https://go.gov.sg/amla-consult, dan orang ramai mempunyai masa sehingga 6 petang pada 30 November untuk memberi maklum balas.

“Kerajaan berunding dengan rakan kongsi komuniti dan pihak berkepentingan serta sentiasa menyemak akta untuk memastikan perundangan ini sentiasa dikemas kini dengan program dan proses baharu, dan memenuhi keperluan masyarakat Islam.

“MCCY akan menyemak semua maklum balas yang dikemukakan ketika rundingan dan memperhalusi pindaan di mana sesuai,” kata kenyataan itu.-Agensi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

Pasangan warga asing diberkas jadi ejen permit kerja haram

WARGA asing dipercayai suami isteri dan ejen sindiket memperbaharui permit kerja secara penipuan, ditahan menerusi Ops Serkap di sebuah...

Lagi Artikel Berkaitan