25.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023

UKM, HUDI jalin kerjasama perkukuh penyelidikan bidang seni bina

Mesti Baca

BAGI mengukuhkan penyelidikan bidang perumahan, Fakulti Kejuruteraan dan Alam Bina (FKAB), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menjalin kerjasama antarabangsa dengan The Housing and Urban Development Institute (HUDI), Indonesia.

Melalui pemeteraian Memorandum Persefahaman (MoU) yang ditandatangi untuk tempoh lima tahun itu, ia akan memperkukuhkan lagi hubungan antara kedua-dua pihak dalam pelbagai aspek terutamanya dalam bidang seni bina dan alam bina.

Pengerusi Lembaga Pengarah UKM, Prof Emeritus Datuk Dr Mohamad Abd Razak berkata, kerjasama itu akan menyaksikan lebih banyak lagi peluang-peluang dan bidang-bidang baharu untuk diterokai secara bersama antara UKM dan HUDI.

“Semua kerjasama yang dilaksanakan antara UKM dengan Institusi Pendidikan Tinggi di Indonesia selama ini telah memberi impak yang besar kepada UKM dalam meningkatkan keserlahan (visibility) antarabangsa UKM dengan institusi dan universiti tersohor di Indonesia.

“Kerjasama yang terjalin antara UKM dan rakan kolaborasi di Indonesia ini juga bakal memberikan impak yang besar kepada Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia dan negara Malaysia sendiri,” katanya ketika berucap pada Majlis Menandatangani MoU UKM dengan HUDI di Auditorium Kementerian Pekerjaan Umum dan Perumahan Rakyat, Jakarta Selatan, Indonesia.

Majlis pemeteraian MoU yang diadakan bersempena Hari Perumahan Nasional, Indonesia 2023 (HARPENAS 2023) itu turut dihadiri oleh Direktor Jeneral Perumahan PUPR, Ir. Iwan Suprijanto; Ketua Umum HUDI, Ir. Zulfi Syarif Koto dan Ketua Dewan Pengawas HUDI, Ir. Soelaeman Soemawinata dan Dekan FKAB UKM, Prof. Ir. Dr. Mohd. Syuhaimi AB Rahman.

Dalam pada itu, Dr Mohamad berkata, beliau berharap, kerjasama dua hala itu akan dapat melahirkan graduan dan staf yang berdaya saing dengan pengalaman interaksi diperingkat global melalui program mobiliti dan penyelidikan bersama.

“Kerjasama ini juga akan merancakkan program silang budaya yang mendorong kepada penjanaan ekonomi kepada kedua-dua negara.

“Ia juga bagi memperkasa pengetahuan serta pengalaman pembelajaran yang dapat menawarkan pendidikan berkualiti dengan melahirkan lebih ramai graduan dipelbagai peringkat pengajian prasiswazah dan pascasiswazah.

“UKM yakin bahawa persetujuan bersama dalam kerjasama akademik dan penyelidikan ini akan membuka lebih banyak jalinan kerjasama penting selanjutnya dalam pelbagai bidang yang lain sebagai sebahagian daripada perkongsian strategik bersama,” katanya.

Kolaborasi antara dua institusi ini bermatlamat untuk membina hubungan baik dengan HUDI, khasnya Kementerian Pekerjaan Umum dan Perumahan Rakyat (PUPR) dalam pelbagai aspek pengajaran dan pembelajaran, penyeliaan, penyelidikan dan penerbitan, serta pembangunan kapasiti dalam kalangan pelajar dan kakitangan.

Antara aktiviti utama yang akan dilaksanakan ialah penghantaran seramai 10 orang ahli-ahli HUDI untuk melanjutkan pengajian di UKM dengan biasiswa penuh, penyelidikan dalam bidang perumahan, mengadakan program pertukaran kakitangan, kerjasama penyeliaan, penyelidikan, dan penerbitan berimpak tinggi.

Melalui peluang kerjasama ini, staf atau karyawan di PUPR dan HUDI boleh menyertai peluang belajar dan menggunakan kemudahan di Pusat Pesisir (Offshore Center) UKM di Jakarta. -Edisi 9

Terkini

Nafi sos cili peket dicaj, McDonald’s buat laporan polis

MCDONALD’S Malaysia membuat laporan polis berhubung dakwaan pekerjanya mengenakan caj sos cili peket kepada pelanggan sepertimana tular baru-baru ini. McDonald’s Malaysia berkata,...

Lagi Artikel Berkaitan