33.9 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023

Pelajar Malaysia ditahan di Norway atas dakwaan mengintip

Mesti Baca

SEORANG warganegara Malaysia berusia 25 tahun ditahan kerana dipercayai terbabit dalam kesalahan pengintipan dengan melakukan aktiviti risikan isyarat di Norway, termasuk penyadapan wayar (wiretapping).

Memetik The Nordic Page, suspek telah ditahan oleh Perkhidmatan Perisikan Norway (PST) yang bertanggungjawab mencegah aktiviti pengintipan di negara itu pada Jumaat lalu.

Dalam pada itu, suspek turut menafikan dakwaan itu dan difahamkan perbuatannya dilaporkan tiada kaitan dengan Malaysia.

Menurut pihak berkuasa, bukti menunjukkan bahawa kereta sewa suspek telah direkodkan kamera pengawasan dan pada masa sama, pengintipan dilakukan berhampiran lokasi penting, termasuk Kuarters Kerajaan, Pejabat Perdana Menteri dan Kementerian Pertahanan.

Peguam polis di PST, Thomas Fredrik Blom, memaklumkan pihaknya masih dalam peringkat awal siasatan terperinci untuk mengumpul bukti.

Suspek yang juga seorang pelajar yang tidak berdaftar di institusi pendidikan Norway, hanya berada di negara itu untuk tempoh yang singkat.

Suspek ditangkap pada 8 September dan kemudiannya ditahan selama empat minggu, dengan dua minggu pertama di dalam sel berasingan.

Dalam masa sama, pihak polis turut merampas pelbagai peranti pembawa data dan barangan elektronik daripada suspek berkenaan.

Tuduhan terhadapnya adalah berdasarkan Seksyen 121 Kanun Jenayah, yang membawa hukuman penjara sehingga tiga tahun bagi individu yang mengumpul atau memiliki maklumat rahsia yang boleh membahayakan kepentingan asas negara.

Pihak berkuasa mengesyaki mungkin terdapat lebih banyak individu yang terbabit dalam kes itu.

Sementara itu, suspek dilaporkan enggan memberikan sebarang kenyataan kepada PST, dan peguam bela, Aase Karin Sigmond, menjelaskan bahawa dia berada dalam keadaan tidak sihat berikutan penahanan yang disifatkan ‘dramatik’. -Agensi

Terkini

Kenaikan harga tiket penerbangan dikhuatiri jejas kehadiran pelancong domestik

PENINGKATAN harga tiket penerbangan walaupun ketika di luar musim perayaan dan cuti persekolahan dikhuatiri menjejaskan industri pelancongan tempatan. Memetik laporan Berita...

Lagi Artikel Berkaitan