26 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 4, 2023

Lebih 2.7 juta pengundi pilih Presiden ke-9 Singapura hari ini

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

LEBIH 2.7 juta rakyat Singapura akan memutuskan siapa antara tiga calon yang akan menjadi presiden kesembilan republik itu hari ini.

Tiga calon itu terdiri bekas Ketua Pegawai Pelaburan Kumpulan GIC Pte Ltd, Ng Kok Song; bekas Ketua Pegawai Eksekutif NTUC Income Insurance Co-operative Ltd, Tan Kin Lian dan bekas Menteri Kanan, Tharman Shanmugaratnam.

Menurut laman sesawang Jabatan Pilihan Raya Singapura (ELD), Presiden ialah Ketua Negara dan memegang jawatan selama enam tahun.

Presiden mempunyai dua peranan penting – sebagai simbol dan penyatu Singapura yang berbilang kaum serta sebagai penjaga rizab lampau Singapura dan integriti perkhidmatan awam.

Pilihan raya Presiden Singapura yang pertama diadakan pada 28 Ogos 1993.

Presiden Halimah Yacob yang bakal menamatkan tugasnya telah berkhidmat sebagai presiden kelapan Singapura sejak 2017.

Pada Mei lepas, Halimah yang juga presiden wanita pertama dalam sejarah Singapura mengumumkan beliau tidak bertanding semula.

Penggal perkhidmatannya tamat pada 13 September.

Pusat mengundi dibuka mulai pukul 8 pagi hari Jumaat dan ditutup pada 8 malam.

Sebanyak 1,264 pusat mengundi dibuka di seluruh negara dengan kira-kira 36, 000 pegawai pilihan raya ditugaskan di seluruh republik itu. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Terkini

ACL: JDT malukan BG Pathum di gelanggang lawan

JOHOR Darul Ta'zim FC (JDT) tampil cemerlang apabila memalukan kelab Thailand, BG Pathum United di laman sendiri dengan kemenangan...

Lagi Artikel Berkaitan