26.2 C
Kuala Lumpur
Monday, January 30, 2023

Rumah baharu kepada mangsa kebakaran di Jalan Bagan Ikan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN akan membantu membina rumah baharu Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) untuk kesemua enam penduduk di Jalan Bagan Ikan, Bagan Datuk selepas kediaman mereka musnah dalam kebakaran minggu lalu.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, setiap mangsa akan mendapat rumah PPRT dengan nilai RM66,000 setiap sebuah yang berkeluasan 660 kaki persegi.

“Kita akan buat secepat mungkin. Sebab semua rumah yang terbakar adalah di bawah pendudukan sementara jadi tiada masalah besar untuk kita buat (rumah baharu),” katanya.

Terdahulu beliau melawat lokasi rumah yang terbakar di kawasan itu semalam.

Ahmad Zahid berkata, hatinya luluh melihat keadaan rumah dalam kebakaran yang memusnahkan enam buah rumah minggu lalu serta mengorbankan seorang lelaki warga emas.

“Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Lebih-lebih lagi dalam keadaan mereka semua sedang menyambut perayaan Tahun Baharu Cina.

Baca juga:   Stor simpanan rampasan terbakar, 50 kenderaan musnah

“Saya telah menyerahkan sedikit bantuan dan Insya-Allah kesemua enam keluarga akan menerima rumah baharu PPRT nanti. Semoga bantuan ini dapat segera membantu keluarga yang terkesan,”katanya.

Dalam kejadian Isnin lalu, enam buah rumah di Jalan Bagan Ikan musnah terbakar.

Dalam kejadian sekitar pukul 6.42 pagi itu, seorang lelaki warga emas, Ong Chok Seng, 83, ditemukan maut setelah terperangkap di dalam bilik di rumahnya.

Cucu perempuan mangsa yang berusia 24 tahun mengalami kecederaan pada lutut dipercayai ketika menyelamatkan diri. – Edisi 9

Baca juga:   Cemas! Kapal layar Phocea terbakar di perairan Langkawi

Wartawan

Terkini

Kes bunuh di Tawau: Wanita dituduh bunuh bekas suami

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan