24.6 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

Tiga nelayan ditahan cuba seludup 10,000 minyak diesel

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

CUBAAN sebuah bot pukat tunda menyeludup 10,000 liter minyak diesel tidak berjaya apabila ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Maritim Negeri Kedah dan Perlis di kedudukan 5.0 batu nautika barat Tanjung Chincin pada jam 10.40 malam semalam.

Bot nelayan kelas C terbabit ditahan ketika Kapal Maritim Malaysia sedang melakukan rondaan Op Aman di sekitar perairan Langkawi.

Maritim Malaysia dalam kenyataan dikeluarkan berkata, sebelum ditahan, pihak penguatkuasa mendapati bot pukat tunda berkenaan sedang bergerak dalam keadaan mencurigakan semasa dihampiri.

“Ketika pemeriksaan dilakukan ke atas bot itu, terdapat satu ruang asing yang dibuat di bawah rumah bot yang ditutupi dengan kayu papan lapis.

“Anggota penguat kuasa kemudian bertindak membongkar kayu papan tersebut dan menemukan dua kotak yang telah diubahsuai menjadi tong minyak tambahan dan mengesyaki bot nelayan ini terlibat dalam aktiviti penyeludupan minyak subsidi.

Baca juga:   PRU-15: SPR buka permohonan undi pos dalam dan luar negara

“Minyak tambahan yang dibawa dianggarkan sebanyak 10000 liter dengan nilai hampir RM21,500,” katanya.

Katanya, dalam Op terbabit, pihak berkuasa turut menahan tiga lelaki warga Thailand yang berumur lingkungan 22 hingga 59 tahun.

“Bot berkenaan terus dibawa ke Jeti Maritim Bukit Malut untuk siasatan lanjut.

“Sehubungan dengan itu, kes disiasat dibawah Seksyen 8 (b) Akta Perikanan 1985 iaitu melanggar syarat sah lesen seperti yang ditetapkan di dalam buku lesen dan Akta Bekalan 1961 iaitu memilik barang-barang kawalan dengan melakukan kesalahan.

Baca juga:   Kira-kira sejuta golongan pesara terima bantuan tunai RM350

“Bagi kesalahan di bawah Seksyen 8 (b) Akta Perikanan 1985 mereka boleh didakwa di mahkamah atas kesalahan melanggar syarat lesen, jika disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM20, 000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali, “katanya.

Ujar Maritim Malaysia, pengusaha bot nelayan tempatan diingatkan supaya mematuhi undang-undang dan tidak melanggar syarat lesen perikanan yang telah diperuntukan. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Cerun runtuh: Jalan depan Balai Polis Senawang ditutup sementara

JALAN Persiaran Senawang 3 (N035) berhadapan Balai Polis Senawang, ditutup sementara kepada semua jenis kenderaan akibat cerun runtuh di...

Lagi Artikel Berkaitan