30.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

319 undi awal di Tioman, Padang Serai esok

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SERAMAI 319 pengundi awal akan melaksanakan tanggungjawab masing-masing esok di Parlimen Padang Serai dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tioman sempena Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Ikmalrudin Ishak berkata, daripada jumlah itu, seramai 76 orang anggota polis akan menunaikan tanggungjawab mereka di Dewan Serbaguna, Ibu Pejabat Polis Daerah Kulim bermula pukul 8 pagi hingga 2 petang.

“Manakala, sejumlah 243 orang polis akan mengundi awal di bilik rehat Ibu Pejabat Polis Rompin dan bilik maklumat Balai Polis Tekek Pulau Tioman antara pukul 8 pagi hingga 5 petang.

“Pengundi dinasihatkan membuat semakan maklumat pengundian melalui pautan ditetapkan iaitu di
https://mysprsemak.spr.gov.my atau hubungi Hotline SPR di talian 03-88927018 atau melalui aplikasi MySPR Semak,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Katanya, penandaan dakwat pilihan raya juga akan dibuat pada jari kelingking tangan kiri bagi pengundi yang hadir pada hari mengundi awal.

Baca juga:   Amirudin, Faizal Azumu, Tok Mat mendahului jumlah undi

“SPR turut menyarankan pengundi yang positif Covid-19 untuk berhubung terus dengan pegawai kesihatan daerah bagi memudahkan urusan pengundian awal.

“Proses pengundian awal tersebut turut disaksikan ejen-ejen calon bertanding selain SPR akan menyiarkan proses pengundia secara ‘live streaming’ menerusi Facebook SPR di beberapa Pusat Mengundi Awal terpilih,” jelasnya.

Menurutnya juga, kertas undi awal tidak akan dibuat pengiraan pada hari itu dan kesemua peti undi akan disimpan di lokap balai polis untuk jagaan selamat.

Baca juga:   Parlimen Padang Serai mengundi 7 Disember - SPR

Kertas-kertas undi tersebut hanya akan dikira pada 7 Disember 2022 bermula 4 petang di tempat pengiraan undi ditetapkan SPR serta disaksikan oleh ejen calon masing-masing

SPR sebelum ini menetapkan hari pengundian PRU15 bagi Parlimen Padang Serai ditangguhkan kepada 7 Disember ini berikutan kematian calon Pakatan Harapan (PH), M. Karupaiya pada 16 November lepas manakala pengundian DUN Tioman ditangguhkan susulan kematian calon Perikatan Nasional (PN) Md Yunus Ramli, pada 3.30 pagi hari pengundian yang dipercayai akibat serangan jantung. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

LPPKN, JKN gempur saringan HPV DNA di seluruh negara

LEMBAGA Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) melaksanakan program Gempur Saringan HPV DNA...

Lagi Artikel Berkaitan