29.3 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 23, 2024

PM yakin syarikat tempatan mampu bersaing di peringkat global

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menaruh sepenuh keyakinan bahawa syarikat-syarikat serta bakat tempatan mampu menerajui serta meneroka idea dan peluang untuk bersaing di peringkat global.

Beliau berkata, pemeteraian kerjasama antara Petronas dan Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) merupakan cerminan untuk membina hubungan antarabangsa yang lebih jitu.

“Dalam masa sama menjalin kerjasama strategik dengan pelbagai negara tatkala dunia sedang dalam pemulihan pasca-COVID-19 dan ketidaktentuan ekonomi global

“Saya menyambut baik perjanjian bersejarah antara Petronas dan Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) untuk meneroka dan menilai Unconventional Onshore Block 1 di Abu Dhabi.

Advertisements

“Saya menjunjung kasih atas peranan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang menjadi tenaga pendorong utama kepada kejayaan usaha ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook beliau hari ini.

Pemeteraian perjanjian antara Petronas dan ADNOC berlangsung di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu (UAE) disaksikan sendiri oleh Al-Sultan Abdullah serta Presiden UAE, Sheikh Mohamed Zayed Al Nahyan.

Hadir sama, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Perjanjian tersebut melibatkan kerjasama dalam meneroka dan menilai Unconventional Onshore Block 1 yang meliputi kawasan konsesi seluas 2,000 kilometer persegi di wilayah Al Dhafra untuk tempoh 30 tahun. РEdisi 9

Advertisements

Terkini

PRK Sungai Bakap: Pilih Cikgu Joohari atau Abang Abidin

PENGUNDI di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap akan membuat pilihan sama ada Cikgu Joohari atau Abang Abidin sebagai...

Lagi Artikel Berkaitan