30.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

PM yakin syarikat tempatan mampu bersaing di peringkat global

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menaruh sepenuh keyakinan bahawa syarikat-syarikat serta bakat tempatan mampu menerajui serta meneroka idea dan peluang untuk bersaing di peringkat global.

Beliau berkata, pemeteraian kerjasama antara Petronas dan Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) merupakan cerminan untuk membina hubungan antarabangsa yang lebih jitu.

“Dalam masa sama menjalin kerjasama strategik dengan pelbagai negara tatkala dunia sedang dalam pemulihan pasca-COVID-19 dan ketidaktentuan ekonomi global

“Saya menyambut baik perjanjian bersejarah antara Petronas dan Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) untuk meneroka dan menilai Unconventional Onshore Block 1 di Abu Dhabi.

“Saya menjunjung kasih atas peranan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang menjadi tenaga pendorong utama kepada kejayaan usaha ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook beliau hari ini.

Baca juga:   Jasa mendiang akan terus dikenang - PM

Pemeteraian perjanjian antara Petronas dan ADNOC berlangsung di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu (UAE) disaksikan sendiri oleh Al-Sultan Abdullah serta Presiden UAE, Sheikh Mohamed Zayed Al Nahyan.

Hadir sama, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Perjanjian tersebut melibatkan kerjasama dalam meneroka dan menilai Unconventional Onshore Block 1 yang meliputi kawasan konsesi seluas 2,000 kilometer persegi di wilayah Al Dhafra untuk tempoh 30 tahun. РEdisi 9

Wartawan

Terkini

Banjir: PDRM siap siaga gerakkan anggota tambahan

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) sentiasa bersiap siaga bagi mengerakkan dan menambah pegawai termasuk anggota polis dari Bukit Aman bagi...

Lagi Artikel Berkaitan