26.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 19, 2024

Peneroka Felda rugi RM140,000 diperdaya ‘Macau Scam’

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEORANG peneroka dari Felda Chini Timur 2, Pahang berputih mata kerana terpaksa menanggung kerugian sebanyak RM140,000 akibat penipuan dari sindiket Macau Scam.

Ketua Polis Daerah Pekan, Supt Mohd Zaidi Mat Zin, pada 1 Disember lalu, mangsa telah menerima panggilan daripada seorang lelaki yang mendakwa dirinya anggota polis dari Ampang, Selangor.

“Mangsa diberitahu bahawa dia disyaki terlibat dalam penggubahan wang haram dan rasuah serta dikehendaki memberikan butiran akaun bank miliknya.

“Sindiket berkenaan kemudiannya meminta mangsa memindahkan semua wangnya dalam akaun Maybank ke akaun Bank Islam.

Advertisements

“Mangsa melakukan seperti yang disuruh dan memindahkan wangnya secara berperingkat menggunakan mesin ATM yang terletak di Pusat Tenun Diraja Pahang, di Chini antara 1 Disember lalu hingga 6 Disember,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Bagaimanapun, Mohd Zaidi memberitahu, pada Rabu lalu mangsa telah menyemak baki dalam akaun Bank Islam di Jalan Mahkota, Kuantan dan mendapati wang tersebut telah dipindahkan secara berperingkat ke beberapa akaun tidak dikenali.

Jelasnya, mangsa yang menyedari ditipu kemudian membuat laporan polis Rabu lalu dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu. – Edisi 9

Advertisements

Terkini

AP Terbuka: Mana-mana syarikat bumiputera boleh memohon

MANA-MANA syarikat bumiputera, termasuk yang tidak pernah terlibat dalam aktiviti automotif, boleh memohon untuk dilantik sebagai syarikat AP Terbuka...

Lagi Artikel Berkaitan