29.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

Warga emas dipenjara palsu dokumen, hakim nasihat bertaubat

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

HAKIM Mahkamah Sesyen Shah Alam menasihati seorang warga emas supaya bertaubat dan insaf atas kesalahan memalsukan dokumen pindah milik tanah termasuk menggunakan cap jari orang yang telah meninggal dunia.

“Kamu bukan muda lagi, saya harap kamu insaf dan tidak melakukan kesalahan sama. Paling menyedihkan, apabila kamu sendiri tahu pemilik tanah itu sudah meninggal dunia, tapi kamu bertindak sehingga menyebabkan tanah itu dipindah milik kepada orang lain.

“Sebagai seorang Muslim, kita akan diadili di akhirat dengan lebih tepat. Bertaubatlah sementara hidup. Pengadilan di akhirat adalah lebih berat,” kata Hakim Rozilah Salleh sebelum menjatuhkan hukuman ke atas Ibrahim Mahidin, 61.

Ibrahim dituduh atas empat pertuduhan pemalsuan dokumen pindah milik tanah termasuk menggunakan cap jari orang yang telah meninggal, sekitar 2015 dan 2016.

Rozilah menjatuhkan hukuman penjara satu tahun bagi setiap pertuduhan dan memerintahkan hukuman tersebut berjalan serentak bermula hari ini.

Baca juga:   Terlalu banyak parti politik buatkan rakyat muak - Zahid

Mengikut pertuduhan, Ibrahim secara tidak jujur menggunakan suatu dokumen sebagai tulen iaitu dokumen perjanjian jual beli dan dokumen kuasa wakil antara Che’ Nah Arshad yang telah meninggal dunia serta Mhd Kaim Tukimon, 70, masing-masing bertarikh 26 dan 27 November 2015, yang diketahui dokumen palsu semasa diserahkan kepada Pejabat Daerah dan Tanah Kuala Selangor.

Bekas penulis surat dan urusan tanah itu juga secara tidak jujur menggunakan suatu dokumen sebagai tulen iaitu dokumen maklumat pindah milik dan gadaian melibatkan dua individu sama, serta dokumen surat akuan penama Che’ Nah Arshad yang diketahui dokumen palsu, semasa diserahkan kepada Pejabat Daerah dan Tanah Kuala Selangor.

Baca juga:   Polis surai penunjuk perasaan selepas Thailand isytihar darurat

Ibrahim didakwa melakukan kesemua kesalahan itu di Unit Pendaftaran Tanah, Pejabat Daerah dan Tanah Kuala Selangor pada 2 Disember 2015 dan 24 November 2016 mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 465 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

Pada 12 Mei lepas Ibrahim mengaku tidak bersalah atas empat pertuduhan itu, namun menukar pengakuan kepada bersalah ketika sebutan kes hari ini.

Pendakwaan diikendalikan Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor Mohd Aliff Shaharuzaman, manakala tertuduh diwakili peguam Idris Zaidel. – BERNAMA

Baca juga:   Kes harian catat bawah 10,000 dua hari berturut-turut

Wartawan

Terkini

Misi banjir: PDRM terima bot daripada 7-Eleven Malaysia

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) menerima sumbangan 30 buah "inflatable boat" daripada Syarikat 7-Eleven Malaysia Sdn. Bhd. untuk kegunaan misi...

Lagi Artikel Berkaitan