29.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 29, 2023

Tolak guna kenderaan rasmi bukan perkara luar biasa

Ismail Sabri juga pernah menolak untuk menggunakan kenderaan kalis peluru yang disediakan kerajaan untuk beliau.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

BUKAN sesuatu yang luar biasa apabila seorang Perdana Menteri menolak menggunakan kenderaan rasmi yang baharu ketika menjawat jawatan tersebut.

Ini kerana menurut Pengarah Media dan Komunikasi Strategik kepada Perdana Menteri Kesembilan, Datuk Ruhaidini Abdul Kadir langkah serupa dilakukan oleh Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebelum ini.

Bahkan beliau berkata, Ismail Sabri juga pernah menolak untuk menggunakan kenderaan kalis peluru yang disediakan kerajaan untuk beliau.

“Keputusan Perdana Menteri Ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim menolak untuk menggunakan kenderaan rasmi (import) yang baharu bukan perkara luar biasa.

“Sepanjang bergelar Perdana Menteri, Ismail Sabri lebih selesa menggunakan kenderaan jenis MPV yang telah digunakan oleh pentadbiran terdahulu,” katanya hari ini.

Baca juga:   PN sedia tawaran baharu lebih baik untuk rakyat

Anwar sebelum ini mewar-warkan bahawa beliau tidak akan menggunakan kenderaan Mercedes Benz S600 yang dibeli Jabatan Perdana Menteri (JPM) sebelum beliau memasuki pejabat.

Sebaliknya Ahli Parlimen Tambun itu berkata, beliau hanya menggunakan kenderaan sedia ada bagi urusan harian.

Anwar berkata, keputusan tersebut diambil kerana tidak mahu sebarang perbelanjaan baharu dibuat ke atasnya.

Ruhaidini berkata, Ismail Sabri juga pernah menolak permohonan untuk mengubahsuai pesawat khas bagi kegunaan rasmi Perdana Menteri.

“Ismail Sabri juga terus tinggal di rumah peribadi dan memilih untuk tidak berpindah ke Seri Perdana, meskipun kediaman rasmi Perdana Menteri telah indah diubah suai,” katanya.

Baca juga:   Karier Löw bersama Jerman tamat selepas Euro 2020

-EDISI9

Wartawan

Terkini

PM ucap takziah kepada keluarga mendiang Gopal Sri Ram

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga Timbalan Pendakwa Raya Kanan yang juga...

Lagi Artikel Berkaitan