25.4 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 10, 2022

Pertandingan empat penjuru di Kemaman

Ahmad Said dicabar penyandang Che Alias Abd Hamid dari Pas, Hasuni Sudin (PH) dan Rosli Ab Ghani daripada Pejuang

Mesti Baca

Lukman Ismail
Editor Edisi 9

KERUSI P.040 Kemaman menyaksikan pertembungan empat penjuru apabila bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said daripada Barisan Nasional (BN) dicabar oleh penyandang, Che Alias Abd Hamid.

Turut menyerahkan borang pencalonan masing-masing ialah Hasuni Sudin daripada Pakatan Harapan (PH) dan calon Pejuang Tanah Air (Pejuang), Rosli Ab Ghani.

Ahmad yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kijal menyerahkan borang pencalonan beliau di Pusat Penamaan Calon di Dewan Intan Baiduri, Majlis Perbandaran Kemaman pukul 9.02 pagi.

Ini diikuti oleh Che Alias empat minit manakala Rosli pada pukul 9.12 pagi dan Hasuni empat minit kemudian.

Sehingga pusat penamaan calon ditutup tepat pukul 10 pagi, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak menerima sebarang pencalonan lain, sekali gus mengesahkan hanya empat calon yang bertanding.

Pegawai Pengurus Bahagian Pilihan Raya Kemaman, Ahmad Farhan Abdul Wahab ketika mengumumkan senarai calon yang disahkan bertanding berkata, beliau berpuas hati dengan calon-calon yang bertanding dan tiada pencalonan yang ditolak.

Dalam PRU-14 lalu, Che Alias menewaskan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek dan wakil PKR, Mohd Huzaifah Md Suhaimi dengan majoriti 2,163 undi.

Baca juga:   BN pertaruh Ahmad Said untuk rampas Parlimen Kemaman?

Wakil Pas itu memperoleh 39,878 undi sementara Ahmad Shabery 37,715 undi manakala Mohd Huzaifah mendapat 12,911 undi. – Edisi 9

Wartawan

Baca juga:   Jangan buat tuduhan terhadap UMNO – Annuar ingatkan Bersatu

Terkini

Op Tapis Khas: 28,710 individu ditahan pelbagai kesalahan dadah

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) menahan 28,710 individu kerana disyaki terbabit pelbagai kesalahan dadah di seluruh negara dalam 'Op Tapis...

Lagi Artikel Berkaitan