24.9 C
Kuala Lumpur
Monday, January 30, 2023

Perkeso laksana SKSSR mulai esok

SKSSR menyediakan perlindungan kepada golongan suri rumah apabila berhadapan bencana pekerjaan dan keilatan.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PERTUBUHAN Keselamatan Sosial (Perkeso) akan melaksanakan Skim Keselamatan Sosial Suri Rumah (SKSSR) mulai esok sejajar dengan matlamat menyediakan dan membangunkan keselamatan sosial yang komprehensif serta inklusif di Malaysia.

SKSSR menyediakan perlindungan kepada golongan suri rumah apabila berhadapan bencana pekerjaan dan keilatan sewaktu melakukan urusan rumah tangga, selain merupakan pengiktirafan kepada penglibatan mereka dalam Care Economy serta pembangunan institusi keluarga.

Pelaksanaan SKSSR yang diperuntukkan di bawah Akta Keselamatan Sosial Suri Rumah 2022 (Akta 838) itu menjadikan Malaysia antara empat negara di dunia yang menyediakan perlindungan sosial khusus bagi golongan wanita dalam pelbagai bentuk skim dan faedah.

Ketua Eksekutifnya, Datuk Seri Mohammed Azman Aziz Mohammed berkata, skop “suri rumah” di bawah akta itu adalah luas kerana ia terbuka kepada wanita sama ada berkahwin atau belum dan menguruskan rumah tangga sepenuh masa atau tidak, merangkumi isteri, janda atau balu, ibu tunggal dan wanita bujang yang berkerjaya atau suri rumah sepenuh masa.

Baca juga:   6,500 pencari kerja daftar Karnival Keluarga Malaysia

“Suri rumah yang layak hanya perlu membuat bayaran caruman RM120 setahun secara in advance bagi menerima perlindungan selama 12 bulan berturut-turut, serta memastikan mereka memenuhi syarat kelayakan menerima faedah,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Beliau berkata, untuk mendaftar dan mencarum di bawah SKSSR, suri rumah mestilah warga Malaysia atau pemastautin tetap yang berumur kurang daripada 55 tahun.

Baca juga:   Lebih 275,000 jawatan kosong dalam MyFutureJobs

Katanya, caruman itu adalah secara sukarela, namun pihak suami amat digalakkan untuk mencarum bagi pihak isteri masing-masing, malah pihak ketiga juga termasuk ahli keluarga dan badan bukan kerajaan (NGO) boleh membayar caruman untuk suri rumah.

“Aktiviti pengurusan rumah tangga juga tidak terikat dengan rutin seharian dalam rumah, malah ia mencakupi hal-hal lain berkaitan urusan rumah tangga antaranya seperti menjaga anak-anak atau ibu dan bapa warga emas, menghantar dan mengambil anak dari sekolah serta membawa ibu bapa ke temu janji doktor,” katanya.

Menurutnya, SKSSR juga menyediakan Perlindungan Bencana Domestik dan Perlindungan Keilatan untuk suri rumah yang mencarum.

Manfaat di bawah Perlindungan Bencana Domestik adalah faedah perubatan, faedah hilang upaya kekal, elaun layanan sentiasa, kemudahan pemulihan jasmani atau dialisis, faedah pengurusan mayat dan pencen penakat, manakala perlindungan Keilatan pula menyediakan faedah seperti elaun keuzuran, elaun layanan sentiasa, kemudahan pemulihan jasmani atau dialisis, faedah pengurusan mayat dan pencen penakat.

Permohonan untuk menyertai SKSSR dibuka esok, dan untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh layari laman sesawang rasmi Perkeso di www.perkeso.gov.my atau hubungi talian khidmat pelanggan Perkeso 1-300-22-8000.- Edisi 9

Baca juga:   Antara mencari maklumat baharu dan rasa ingin tahu

Wartawan

Terkini

Kemerosotan jumlah pelajar aliran sains jejas pembinaan negara

KEMEROSOTAN jumlah pelajar aliran sains di sekolah-sekolah menengah semakin membimbangkan dan situasi itu perlu ditangani dengan segera, kata Ahli...

Lagi Artikel Berkaitan