26.3 C
Kuala Lumpur
Monday, December 5, 2022

Manifesto BN bukan palsu, tawar yang mampu dilakukan

BN tidak menawarkan bulan dan bintang serta tidak menjanjikan kehidupan alam kayangan.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

BARISAN Nasional (BN) tidak mendondangkan manifesto palsu untuk akhirnya dimungkiri dengan pelbagai alasan.

Sebaliknya, kata Ketua Pemuda BN, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, BN menawarkan sesuatu yang telah terbukti mampu dilaksanakan.

“Semua ini kami yakinkan melalui rekod dan pencapaian pada zaman BN menjadi kerajaan.

“Sebab kami sentiasa percaya kepada kebijaksanaan dan timbang tara rakyat. BN tidak menawarkan bulan dan bintang. BN tidak menjanjikan kehidupan alam kayangan.

“Kami tahu rakyat pasti boleh membezakan antara kaca dan permata. 22 bulan di bawah kerajaan PH amat merosakkan. 17 bulan di bawah kerajaan darurat PN pula amat melelahkan,”katanya menerusi hantaran di Facebook beliau hari ini.

Katanya, dibandingkan dengan pembentangan manifesto gabungan parti-parti politik yang bertanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-15, manifesto BN adalah yang paling komprehensif dan mencakupi setiap aspek keperluan rakyat.

“Kita membentangkan konsep baru ‘Assistive Basic Income’ bagi menampung pendapatan isi rumah di bawah RM2,208 sebulan sekaligus menghapuskan kemiskinan mutlak.

Baca juga:   KJ sahkan ada tandatangan aku janji tapi...

“Kita menawarkan potongan cukai individu bagi M40 untuk memperkasakan kuasa beli rakyat.

“Kita memperkenalkan Kumpulan Wang Pengekalan Kerja bagi memastikan jaminan pekerjaan dan membantu majikan mempertahankan sumber manusia syarikat

“Kita juga memperkenalkan manifesto khusus untuk Wanita melalui tawaran Bank Ekonomi Wanita, Hospital Pakar Wanita, Universiti Awam Wanita, insentif bagi penyediaan waktu kerja anjal untuk ibu bekerja serta sifar cukai pendapatan selama lima tahun bagi wanita yang mahu bekerja semula, “katanya.

Baca juga:   84 bekas penagih Pondok Remaja Inabah terima suntikan vaksin

Dalam pada itu, katanya yang juga calon Parlimen Gerik, BN berani menyediakan laptop percuma untuk B40 agar sistem persekolahan tanpa buku teks dapat dilaksanakan.

“Kita berikrar memastikan liputan 5G di semua sekolah selesai dalam tempoh 18 bulan. Pendidikan percuma di peringkat tinggi untuk B40, jaminan pendidikan awal kanak-kanak dan asuhan percuma turut kita sediakan.

“Malah, kami melawan arus dengan berjanji memastikan wujudnya keseimbangan semula antara pendidikan sains dan sastera.

“Di saat ada ahli politik berpandangan subjek sejarah, moral dan agama adalah beban, kami pula berpendirian bahawa kemajuan ekonomi mesti seiring dengan jati diri. Tiada guna ekonomi maju, tetapi identiti bangsa menjadi gadaian.

“Masih banyak yang belum saya tulis. Janji kepada Sabah dan Sarawak ( walaupun BN tidak bertanding di Sarawak), insentif kepada petani dan nelayan, pemeliharaan hak pekerja gig ekonomi, tawaran menyeluruh sistem kesihatan, keselamatan makanan, pemurnian sistem keadilan, pemerkasaan dasar luar dan perdagangan, bantuan kepada OKU, jaminan pekerjaan anak muda serta usahawan.

Baca juga:   Polis cari pemandu Hilux tular pandu berbahaya

“Semua ini kami rangkumkan dalam satu manifesto yang inshaAllah cukup lengkap bagi kesejahteraan hidup rakyat.

“InsyaAllah, BN akan memperbaikinya semula dengan kestabilan dan kemakmuran,” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Safawi ke Ratchaburi FC – JDT

JOHOR Darul Ta'zim (JDT) akhirnya mengesahkan perpindahan Safawi Rasid ke Liga Thailand secara pinjaman. Berita berkenaan diumumkan dalam kenyataan yang...

Lagi Artikel Berkaitan