25.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 29, 2022

BN akan beri keutamaan isu tanah pertanian terbiar luar bandar

Antara agensi yang bakal digerakkan bagi mengatasi masalah itu adalah FELCRA yang mempunyai kepakaran dalam penyelesaian masalah itu.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

ISU tanah pertanian terbiar dalam kawasan komuniti luar bandar antara perkara yang akan diberi keutamaan oleh Barisan Nasional (BN) sekiranya diberi mandat untuk terus membentuk kerajaan dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) kali ini.

Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, antara agensi yang bakal digerakkan bagi mengatasi masalah itu adalah FELCRA yang mempunyai kepakaran dalam penyelesaian masalah itu.

KPLB katanya bersama FELCRA sebelum ini sudah mempunyai perancangan untuk menyatukan tanah-tanah terbiar di kawasan milikan agensi itu untuk dibangunkan dengan pelbagai projek pertanian yang mampu membawa keuntungan kepada pemilik tanah.

“Langkah ini membawa kesan yang lebih ekonomik buat rakyat. Kalau pemilik tanah nak bangunkan tanah dimilikinya secara berseorangan, itu mungkin tidak ekonomik kerana saiz tanah dimiliki mereka mungkin kecil.

Baca juga:   Pemberian dos vaksin 8.08 juta, 258,000 disuntik semalam

“Jadi kita gabungkan tanah-tanah di kawasan berhampiran dan bangunkan dengan sistematik secara bersekali. Langkah tersebut mampu memberi kesan lebih produktif kepada penduduk terutamanya di luar bandar.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas Program Kempen Pembukaan Tanah Terbiar dan Tanam Semula FELCRA Berhad di FELCRA Perupok, dekat Pendang, Kedah, hari ini.  

Tambahnya, isu tersebut merupakan antara tumpuan utama yang diberikan perhatian oleh kementeriannya kini.

“Usaha tersebut turut memerlukan kerjasama dari kerajaan negeri kerana hal tanah ini terletak di bawah bidang kuasa mereka, jadi usaha ini memerlukan kerjasama yang baik antara kerajaan Persekutuan dan negeri.

Baca juga:   Masyarakat luar bandar diseru aktif bersukan

“Tak bolehlah kita panda-pandai laksanakan sebab ini melibatkan kerajaan negeri. Kita akan bincang apa syaratnya dengan kerajaan negeri dan adakan kolaborasi dengan mereka,” katanya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Tiga maut dalam nahas kereta bertembung van

TIGA rakan yang bekerja sebagai tukang gunting rambut maut selepas Proton Wira dinaiki hilang kawalan lalu bertembung sebuah van...

Lagi Artikel Berkaitan