26.6 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024

Jangan buat pilihan bersandarkan slogan parti semata-mata

Perikatan Nasional (PN) dilihat menggunakan slogan 'Bersih dan Stabil' bagi memenangi hati pengundi manakala Pakatan Harapan (PH) mengunakan slogan 'Kita Boleh'.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

PENGUNDI diingatkan agat tidak membuat pilihan hanya bersandarkan kepada slogan yang dicanang oleh sesebuah gabungan mahu pun parti politik semata-mata.

Ini kerana menurut Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid, slogan yang dicanang ada kalanya berbeza dengan realiti dan tidak menggambarkan keadaan sebenar sesebuah parti.

“Slogan ini boleh dibuat dan direka tetapi apabila datang kepada pelaksanaan dalam kerajaan nanti, mereka tahulah slogan itu ke mana dan aktiviti sebenarnya macam mana.

Macam-macam benda sebenarnya boleh berlaku sebab rakyat sudah ada informasi di hujung jari, hampir setiap hari mereka kumpul serta nilaikan maklumat dan disebabkan itu, mereka mampu menilai slogan mana yang benar-benar boleh dipercayai dan dilaksanakan.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas Program Kempen Pembukaan Tanah Terbiar dan Tanam Semula FELCRA Berhad di FELCRA Perupok, dekat Pendang, Kedah, hari ini.

Tambah Mahdzir, rakyat kini sudah bijak untuk mengumpul dan menilai setiap maklumat diterima mereka terutamanya yang diperolehi di media-media sosial.

Advertisements

Ketika ini Perikatan Nasional (PN) dilihat menggunakan slogan ‘Bersih dan Stabil’ bagi memenangi hati pengundi manakala Pakatan Harapan (PH) mengunakan slogan ‘Kita Boleh’.

Barisan Nasional (BN) pula mengangkat tema Kestabilan dan Kemakmuran dalam manifesto mereka yang merangkumi pelbagai aspek termasuk hubungan antara kaum, ekonomi dan politik tanah air bersandarkan trek rekod mereka memimpin negara sebelum ini.

Mengulas situasi hari terakhir berkempen hari ini, Mahdzir berkata momentum sokongan terhadap BN dilihat kian meningkat tanpa mengira kaum.

“Sama ada Melayu, Cina, India dan lain-lain, mereka tampak kian ampuh memberi sokongan, ada antara mereka mengaku tidak mengundi BN pada 2018 tetapi kali ini menyatakan hasrat kembali memberi undi kepada kami.

“Sasaran kita di Kedah juga masih kekal 10 kerusi seperti dinyatakan sebelum ini, perkara itu tidak berubah,” katanya.

-EDISI9

Advertisements

Terkini

PM umum peruntukan RM31.7 juta untuk rancangan Felda

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan kelulusan peruntukan sebanyak RM31.7 juta bagi melaksanakan projek ekonomi tambahan...

Lagi Artikel Berkaitan