24.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

Klip video amaran rusuhan 13 Mei kandungan berbayar – MCMC

Penyebaran kandungan berbaur provokasi itu dengan niat cuba mencetuskan ketidakharmonian, kebencian, prejudis dan perasaan orang lain.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

TIGA klip video berhubung amaran rusuhan 13 Mei yang dimuatkan di dalam aplikasi TikTok merupakan kandungan berbayar, kata Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC).

Sehubungan itu, suruhanjaya itu akan memanggil pihak pengurusan TikTok untuk tampil memberi penjelasan berhubung klip video berbaur provokasi yang tular menerusi aplikasi itu sebelum ini.

MCMC berkata, penyebaran kandungan berbaur provokasi itu dengan niat cuba mencetuskan ketidakharmonian, kebencian, prejudis dan perasaan orang lain.

“Sebarang penyebaran kandungan video sedemikian adalah satu perbuatan tidak bertanggungjawab yang dikhuatiri boleh menyebabkan ketidakharmonian, perpecahan, perasaan kebencian mahupun prejudis dalam hal-ehwal berkaitan dengan agama dan kaum.

“Ia sekali gus menjadi satu kesalahan di bawah Kanun Keseksaan (Akta 574), yang boleh dikenakan hukuman denda atau penjara atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baca juga:   Pengarah Yusof Kelana meninggal dunia akibat kanser kulit

Penyebaran kandungan video berhubung amaran berulangnya peristiwa 13 Mei 1969 tersebut dipercayai ada kaitan dengan keputusan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Sementara itu, MCMC berkata, pihaknya dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mempertingkat usaha mengekang penyebaran video-video sedemikian yang boleh menganggu-gugat ketenteraman awam.

Pada masa sama, agensi itu menggesa orang ramai melaporkan segera kepada pihak berkuasa sekiranya menerima kandungan berbaur hasutan, provokasi ataupun menghina agama, institusi raja dan perkauman.

Katanya, aduan boleh disalurkan menerusi Portal Aduan MCMC di pautan https://aduan.skmm.gov.my Talian aduan: 1800-188-030; WhatsApp di 016-2206262 dan E-mel di [email protected].

Baca juga:   Polis perjelas isu tular khemah diguna untuk majlis berunsur politik

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Cerun runtuh: Jalan depan Balai Polis Senawang ditutup sementara

JALAN Persiaran Senawang 3 (N035) berhadapan Balai Polis Senawang, ditutup sementara kepada semua jenis kenderaan akibat cerun runtuh di...

Lagi Artikel Berkaitan