24 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 1, 2022

Mengapa tiada tindakan diambil terhadap Apandi – Tun M

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

BEKAS Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mempersoalkan mengapa tiada sebarang tindakan diambil sehingga kini terhadap Tan Sri Mohamed Apandi Ali walaupun bekas Peguam Negara itu terbukti sudah melakukan pelbagai kesalahan.

Dakwa Dr Mahathir, kesalahannya (Apandi) melepaskan Datuk Seri Najib Razak daripada sebarang tindakan undang-undang, menunjukkan Apandi terbabit di dalam menutup skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

“Bagaimana Apandi sebagai seorang Peguam Negara dengan mudah melepaskan Najib, sedangkan sembilan hakim – bermula dengan seorang hakim mahkamah tinggi, tiga hakim mahkamah rayuan dan lima hakim mahkamah persekutuan – semuanya mendapati bekas Presiden UMNO itu bersalah.

“Bahkan seorang lagi hakim mahkamah tinggi, Datuk Azimah Omar, pada 23 Mei lalu di dalam penghakiman bertulisnya sebanyak 100 muka surat, yang menolak saman fitnah Apandi terhadap Lim Kit Siang, telah membuat kesimpulan bahawa Apandi antara lain adalah seorang penipu, gagal melaksana tugas sebagai Peguam Negara dan mempunyai asas untuk disiasat kerana disyaki bersubahat dan melindung jenayah 1MDB.

“Penghakiman sama turut mempersoal sikap dan tindakan Apandi yang bersungguh-sungguh menutup skandal 1MDB dan menyucikan Najib, selain bekas Peguam Negara itu juga menolak bantuan undang-undang bersama dari pihak berkuasa Switzerland dan juga Department of Justice Amerika Syarikat sedangkan dia sedar bantuan mereka perlu untuk siasatan 1MDB,” katanya menerusi hantaran di Facebook beliau hari ini.

Baca juga:   Syarikat Eka Noodles jatuh ke tangan Zamsaham?
Baca juga:   Hubungan Bersatu-UMNO kini ibarat `telur di hujung tanduk’

Pada 23 Ogos lalu, Najib dibawa ke Penjara Kajang untuk menjalani hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta selepas Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan tujuh pertuduhan membabitkan dana SRC International berjumlah RM42 juta.

Dalam pada itu, Mahathir yang juga Pengerusi Penaja Gerakan Tanah Air (GTA) turut merujuk Azimah yang turut menyatakan “rasa meluat mahkamah terhadap betapa kejinya kenyataan Apandi yang bercanggah, mengelak dan melakukan penipuan yang jelas.”

Berikutan kenyataan Azimah itu, katanya, banyak laporan polis dibuat terhadap Apandi, namun tiada sebarang tindakan diambil.

Sebaliknya, beliau berkata, Apandi diberi pampasan jutaan ringgit oleh kerajaan selepas ditamatkan perkhidmatannya kerana gagal menjalankan tugasnya.

“Tidak cukup dengan pampasan, Apandi yang didapati oleh Mahkamah Tinggi sebagai seorang penipu dan perlu disiasat kerana disyaki bersubahat di dalam skandal 1MDB, telah dilantik mengetuai jawatankuasa siasatan tuntutan Batu Puteh,” katanya.

Dalam pada itu, Mahathir mengakui tiada sebarang halangan susulan siasatan dijalankan terhadap buku yang ditulis oleh bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas dan jika ada asas terhadap tuduhan dibuat terhadapnya ataupun sesiapa sahaja termasuk beliau, undang-undang ada untuk tindakan seterusnya.

“Saya sebenarnya sudah menduga, setiap kali saya bersuara mengenai salah laku kerajaan, akan ditimbulkan perkara sebegini untuk menutup mulut saya.

“Mereka boleh cuba, tapi saya mahu ingatkan mereka bahawa selagi ada hayat saya tidak akan bisu, buta atau tuli apabila melihat kemungkaran yang mereka lakukan,” katanya. – Edisi 9

Baca juga:   Tiada siasatan baharu terhadap Dr Mahathir - Pengarah JSJ
Baca juga:   PKPD seluruh Keningau, mula esok hingga 4 April

Wartawan

Terkini

Klip video amaran rusuhan 13 Mei kandungan berbayar – MCMC

TIGA klip video berhubung amaran rusuhan 13 Mei yang dimuatkan di dalam aplikasi TikTok merupakan kandungan berbayar, kata Suruhanjaya...

Lagi Artikel Berkaitan