25.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 29, 2022

Asyraf antara calon dikemuka Pemuda UMNO

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9


PERGERAKAN Pemuda UMNO telah mengemukakan senarai calon daripada sayap parti itu kepada Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk dipertimbangkan bagi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Ketuanya, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki turut mengakui nama beliau antara yang berada dalam senarai calon berkenaan.

Bagaimanapun, beliau tidak mendedahkan jumlah yang dipohon menjadi calon untuk BN.

“Kita (Pemuda) telah hantar senarai calon peringkat Parlimen dan DUN kepada Pengerusi BN dan saya yakin lebih ramai calon wajah baharu yang akan ditampilkan kali ini termasuk saya sendiri

“Saya percaya bila Pengerusi BN kata 70 peratus wajah baru dimahukan pada PRU-15 ini. Kami sudah hantar senarai calon kepada Pengerusi BN,” katanya seperti dilapor Astro AWANI.

Beliau berkata, dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, Bn telah menampilkan 84 peratus muka baharu manakala PRN Johor pula sebanyak 79 peratus.

Baca juga:   Muhyiddin umum Radzi Jidin calon PN di Putrajaya

Katanya, sebanyak 13 Pemuda UMNO telah menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dengan lapan daripadanya dilantik sebagai Exco Kerajaan Negeri.

Asyraf Wajdi tidak memaklumkan secara terperinci sama ada beliau menawarkan diri bertanding di peringkat Parlimen mahupun Dewan Undangan Negeri (DUN).

Pada Ogos lalu, Asyraf Wajdi dikatakan akan bertanding di salah satu kerusi Parlimen di Perak.

Bagaimanapun, Pengerusi BN Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad menyifatkan itu hanya spekulasi semata-mata.

Baca juga:   RM393 bilion perkasa tadbir urus adaptasi perubahan iklim

Asyraf Wajdi yang pernah bertanding di Pasir Puteh, Kelantan pada PRU-14 bagaimanapun tewas dengan majoriti 1,360 kepada calon Pas, Datuk Nik Mohamad Zawawi Salleh.

Pasir Puteh ketika itu menyaksikan pertembungan tiga penjuru dengan calon PKR diwakili oleh Datuk Kamarudin Md. Nor. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Tiga maut dalam nahas kereta bertembung van

TIGA rakan yang bekerja sebagai tukang gunting rambut maut selepas Proton Wira dinaiki hilang kawalan lalu bertembung sebuah van...

Lagi Artikel Berkaitan