23.9 C
Kuala Lumpur
Friday, December 9, 2022

SCIB meterai MoU projek menara telco 4G di Indonesia

Ia melibatkan pembinaan dan pemasangan menara telekomunikasi 4G di 3,704 kampung di Kalimantan, Indonesia

Mesti Baca

SARAWAK Consolidated Industries Berhad (SCIB) memeterai perjanjian persefahaman (MoU) dengan dua syarikat Indonesia bagi meneroka peluang pembinaan menara telekomunikasi 4G di pedalaman negara itu.

Dua syarikat terbabit ialah PT. Semesta Noor Berkarya (SNB) dan PT. Envy Manajemen Konsultansi (EMK).

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif SCIB, Rosland Othman berkata, di bawah MoU itu, pihaknya akan menjadi teras kepada pembentukan perkongsian serta menyediakan persediaan pengurusan korporat.

Beliau berkata, SNB merupakan syarikat milik Indonesia merupakan pakar kejuruteraan, perolehan dan pembinaan serta mempunyai kemahiran dalam menyerahkan projek domestik berskala besar.

“SNB akan membina dan memasang menara telekomunikasi 4G, termasuk tinjauan tapak dan pemerolehan serta kerja infrastruktur sokongan lain.

“Manakal EMK pula yang terlibat dalam khidmat nasihat perniagaan, perundingan, pengurusan projek dan aktiviti pengurusan korporat lain, akan menyediakan perkhidmatan pengurusan projek melalui penyeliaan operasi dan teknikal,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baca juga:   Populasi dewasa terima satu dos vaksin hampiri 100 peratus

Rosland berkata, projek tersebut yang berada di bawah Badan Aksesibilitas Telekomunikasi dan Informasi Indonesia (Bakti), dijangka mengambil masa tiga tahun untuk disiapkan.

Kata beliau, ia melibatkan pembinaan dan pemasangan menara telekomunikasi 4G di 3,704 kampung di negara jiran itu.

Bakti adalah sebuah agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Teknologi Maklumat yang ditugaskan untuk menyediakan rangkaian telekomunikasi.

“Kami berharap dapat bekerjasama dengan SNB dan EMK dalam projek itu, yang merupakan sebahagian daripada dorongan untuk menyediakan akses internet ke kawasan luar bandar, terpencil dan kurang membangun di Indonesia sebagai sebahagian daripada rangka kerja transformasi digital negara itu,” katanya.

Baca juga:   Tiada sebab Indonesia tolak bahasa Melayu sebagai bahasa ASEAN

Rosland berkata, SCIB mempunyai kelebihan tersendiri untuk projek tersebut kerana lebih 60 peratus tapak cadangan menara telekomunikasi 4G itu terletak di Kalimantan.

Katanya, ini akan menyediakan peluang optimum untuk mensinergikan perniagaannya kerana tiga kilang mereka terletak di Kuching, Sarawak.

Jelas beliau, projek tersebut akan menyokong strategi pihaknya untuk mempelbagaikan secara geografi dengan mencari peluang untuk perniagaan kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC).

“Pastinya kami akan mengambil peluang ini untuk turut meneroka peranan dalam pembinaan modal baharu Indonesia yang bernilai berbilion dolar di Nusantara,” katanya.

SCIB turut memanfaatkan perniagaan pembuatannya yang mengeluarkan bahan binaan serta Sistem Binaan Industri (IBS) untuk melengkapkan perniagaan EPCC.

Baca juga:   Malaysia saran wujudkan dunia multipolar - Ismail Sabri

Untuk rekod SCIB adalah pengeluar prapasang (precast) dan IBS terbesar di Malaysia Timur dengan kapasiti untuk mengeluarkan 500,000 tan bahan binaan setiap tahun. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Anwar hantar notis tuntut Ahmad Amzad mohon maaf

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengemukakan notis tuntutan terhadap Datuk Ahmad Amzad Hashim supaya Ahli Parlimen Kuala Terengganu...

Lagi Artikel Berkaitan