28.2 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024

Bubar Parlimen apabila kajian sikap pengundi sebelahi BN – PM

Wanita BN juga diingatkan agar tidak sekali-kali memandang rendah akan kebolehan lawan.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

DATUK Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, beliau akan membubarkan Parlimen bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) jika laporan kajian sikap pengundi oleh Wanita Barisan Nasional (BN) memihak kepada parti itu.

Menurut Perdana Menteri, kajian oleh Wanita BN selalunya tepat dan beliau mempertanggungjawabkan sayap parti itu untuk menjalankan kajian tersebut, bukan hanya kepada penyokong BN tetapi juga penyokong gabungan lain dan pengundi atas pagar.

Ismail Sabri yang juta Naib Presiden UMNO berkata, langkah berkenaan bagi mengetahui kekuatan BN pada PRU-15 dan memastikan gabungan itu menang dan memerintah kerajaan sepenuhnya.

“Bukan saya tak percaya pada yang lain, tetapi laporan kajian oleh Wanita ini memang selalunya tepat, dan jika saya terima laporan lengkap kajian sikap Wanita (BN) yang mengatakan BN akan menang (PRU-15) saya akan bubarkan Parlimen.

“Sebab itu, saya bagi tanggungjawab kepada Wanita komponen juga untuk lakukan kajian sikap ini, bukan hanya Wanita UMNO, kerana tujuan kita PRU kita nak menang dan memerintah, jika laporan meyakinkan, saya akan berbincang dengan ‘top five’ untuk bubarkan Parlimen,” katanya.

Perdana Menteri berkata demikian dalam sidang media selepas slot Bicara Hati Perdana Menteri sempena Konvensyen Wanita BN di Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur, hari ini.

Terdahulu dalam ucapannya, Ismail Sabri berkata, data kajian sikap secara menyeluruh bakal menjadi rujukan bagi memastikan BN tidak memasuki medan perang tanpa strategi yang tersusun dan rapi.

Pada masa yang sama Ismail Sabri mahukan agar Wanita BN menjadi lidah kerajaan untuk menyampaikan maklumat tepat kepada akar umbi.

Kata Perdana Menteri, banyak fakta telah dikelirukan oleh pihak pembangkang dan menjadi peranan jentera Wanita untuk memperbetulkan kesilapan tersebut.

Advertisements

“Dalam PRU bukan emosi yang akan tentukan kemenangan tetapi fakta. Hari ini, kita lihat tekanan kepada kerajaan semakin bertambah. Yang penting bagaimana kita jawab, jangan kita biar tanpa menjawab,” katanya.

Dalam pada itu, beliau mengingatkan bahawa kekuatan Wanita BN perlu diperkukuhkan untuk menghadapi senario politik yang semakin mencabar.

Malah, Wanita BN juga diingatkan agar tidak sekali-kali memandang rendah akan kebolehan lawan.

Ismail Sabri turut mengingatkan agara Wanita BN l bergerak secara berpasukan bersama-sama Wanita-wanita parti komponen yang lain bagi menampakkan kesepakatan serta kekuatan parti di mata rakyat.

“Gerak kerja Jalinan Rakyat (JR) perlu diperkasakan dan seiring dengan perkembangan teknologi, Wanita BN perlu pandai menyesuaikan cara untuk mendekati pengundi dan tidak lagi hanya bergantung kepada cara tradisional,” katanya.

Sebaliknya menurut beliau, JR juga perlu menguasai sepenuhnya media sosial agar menyampaikan mesej-mesej dan agenda kerajaan kepada pengundi terutamanya golongan muda.

“Saya mempunyai harapan yang tinggi terhadap Wanita BN kerana anda semua adalah denyut nadi BN yang sentiasa berjuang di barisan hadapan mahupun di sebalik tabir.

“Kita mahu BN menjadi satu-satunya harapan rakyat bagi tahun-tahun yang mendatang kerana sudah terbukti BN sahaja yang meletakkan rakyat sebagai keutamaan,” tegasnya.

-EDISI9

Advertisements

Terkini

Maritim Malaysia laksana pelbagai langkah pertingkat integriti

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) melaksanakan pelbagai langkah bagi meningkatkan integriti dalam kalangan warganya. Agensi itu pada masa sama...

Lagi Artikel Berkaitan