25.7 C
Kuala Lumpur
Monday, October 3, 2022

Atlet SUKIPT pecah rekod kebangsaan dapat habuan RM20,000

Mesti Baca

PERDANA Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan ganjaran sebanyak RM20,000 kepada mana-mana atlet yang menyertai Sukan Institusi Pengajian Tinggi (SUKIPT) dan berjaya memecah rekod kebangsaan.

“Hari ini, saya juga ingin mencabar para atlet yang bertanding dalam SUKIPT 2022, untuk mencatatkan rekod kebangsaan, tidak kiralah dalam apa jenis acara pun.

“Mereka yang berjaya, kita akan bagi secara bersama wang tunai berjumlah RM20,000,” katanya ketika berucap merasmikan temasya SUKIPT di Stadium Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjung Malim malam tadi.

Turut hadir Menteri Besar Perak Datuk Seri Saarani Mohamad, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Dr Noraini Ahmad dan timbalannya Datuk Dr Mah Hang Soon.

Beliau berkata, sukan bukan hanya untuk kesihatan tetapi juga mengajar kita tentang disipilin, semangat berpasukan, strategi, membuat keputusan dan seterusnya mampu menyemarakkan semangat patriotisme serta perpaduan dalam Keluarga Malaysia.

Baca juga:   Pelantikan Muhyiddin sambung tugasan yang dimulakan - Hadi

“Lihat sahaja ketika ada perlawanan bola sepak atau badminton, lebih-lebih lagi yang di peringkat dunia tanpa mengira kaum dan agama – kita duduk semeja bersama rakan-rakan di restoran untuk bersorak menyokong pasukan negara,” katanya.

Beliau berkata, hakikatnya sukan berupaya memberikan auranya yang tersendiri, bukan sahaja dalam kalangan yang bertanding, tetapi juga kepada yang menonton.

“Baru-baru ini, tular di media sosial tentang kisah jurulatih badminton negara, Hendrawan yang telah memberikan kasutnya kepada Samuel Ricketts ketika saingan Sukan Komenwel 2022 agar pemain Jamaica itu boleh meneruskan permainan,” katanya.

Baca juga:   Zahirkan prinsip pelihara maslahah setiap dasar, kata PM

Malah katanya sikap pesilat Malaysia, Siti Shazwana Ajak juga dipuji selepas dia menutup rambut pesilat Indonesia, Selly Andriani selepas tudungnya tertanggal semasa mereka berdua beraksi pada temasya Sukan SEA ke-31 di Hanoi, Vietnam pada Mei lalu.

“Dengan semangat yang tinggi, persaingan tidak menjadi isu. Semangat inilah yang perlu ada dan menjadi salah satu teras dalam Keluarga Malaysia iaitu Keterbukaan,” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

RM1 juta diperuntukkan Program Pintar Botani Tabika KEMAS

JABATAN Kemajuan Masyarakat (KEMAS) memperuntukkan RM1 juta bagi melaksanakan program Pintar Botani melibatkan 500 buah TABIKA KEMAS di seluruh...

Lagi Artikel Berkaitan