24 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 10, 2022

MAFI perlu teruskan jihad perangi orang tengah

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) perlu meneruskan ‘jihad memerangi orang tengah’ yang pernah dilaksanakan sebelum ini bagi mengatasi tindakan orang tengah yang mengeksploitasi petani dan nelayan dengan memanipulasi harga di pasaran.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, beliau pernah mengisytiharkan ‘jihad memerangi orang tengah’ pada tahun 2014 ketika menerajui Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani.

“Jadi jihad ini perlu diteruskan oleh MAFI menerusi strategi penguasaan rantaian bekalan dengan kerjasama agensi-agensi di bawahnya seperti mewujudkan pusat pembelian padi, pusat pengumpulan buah – buahan, penambahan pasar tani serta pasar nelayan,” katanya katanya ketika berucap pada Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan (MAHA 2022) di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) hari ini.

Beliau berkata, di sebalik kepincangan rantaian bekalan makanan dunia, Kerajaan kekal komited dalam mengurus isu kekurangan bekalan makanan biarpun berdepan dengan pelbagai kekangan.

“Justeru, Kerajaan berusaha menangani manipulasi ‘orang tengah’ dan ‘kewujudan kartel’ dalam sektor pertanian dan rangkaian bekalan makanan yang menyebabkan kenaikan harga barang dan inflasi.

“Semalam, MyCCC juga telah mengeluarkan keputusan cadangan terhadap lima perusahaan makanan ternakan yang bersekongkol dalam
menaikkan harga makanan ayam.

“Ini amaran Kerajaan terhadap kartel yang cuba memanipulasi harga dan pasaran,”katanya.

Perdana Menteri berkata, beberapa langkah intervensi telah dilaksanakan Kerajaan
bagi mengukuhkan sekuriti bekalan makanan negara antaranya membatalkan kelulusan kuota import (AP), melaksanakan sekatan eksport ayam, mewujudkan stok pail ayam dan ikan.

Baca juga:   PM, Jemaah Menteri sertai 'Berjalan Teguh Bersama'
Baca juga:   Hubungan Agong dan Muhyiddin istimewa - Annuar

“Dalam langkah intervensi ini, Kerajaan buat pertama kalinya memberikan subsidi berjumlah RM 1.1 bilion bagi meringankan beban penternak ayam sekaligus memastikan bekalan pengeluaran ayam dan telur mencukupi serta menjamin kestabilan harga.

“Langkah-langkah ini terbukti telah menunjukkan kejayaan di mana hari ini bekalan ayam bukan sahaja berlebihan bahkan harga ayam juga lebih rendah daripada paras harga siling yang ditetapkan oleh Kerajaan iaitu RM 9.40 sekilogram,” katanya.

Dalam pada itu, katanya, dalam Rancangan Malaysia ke-12 (RMKe-12), sektor agromakanan dijangka berkembang pada kadar 4.5 peratus setahun sekali gus menjadikan sektor ini sebagai penyumbang utama kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

“Kita perlu bergerak selari dengan trend terkini yang menitik beratkan soal keselamatan makanan, jaminan bekalan makanan, nutrisi dan juga ketahanan dalam sistem makanan negara.

Katanya, Kerajaan juga telah menubuhkan Jawatankuasa Kabinet Sekuriti Makanan Negara bagi merangka dasar sekuriti
makanan secara holistik.

“Di bawah jawatankuasa ini, Pelan Tindakan Dasar Sekuriti Makanan Negara 2021 – 2025 telah dibangunkan dengan mengambil kira isu dan cabaran sekuriti makanan yang negara kita hadapi,” katanya.

Ujar beliau, MAFI sebagai peneraju utama sektor agromakanan perlu memastikan setiap perancangan, setiap dasar dan pelan saling melengkapi bagi menjayakan usaha negara dalam meningkatkan kemampanan dan ketahanan sistem agromakanan.

“Sebagai sebahagian langkah memperkasakan sistem sekuriti makanan negara, Kerajaan menerusi MAFI akan memperkenalkan Skim Insurans Takaful Agromakanan melibatkan keseluruhan sektor agromakanan.

Baca juga:   Kemasukan hospital indikator baharu peralihan fasa PPN

Perdana Menteri berkata, bersempena MAHA 2022, beliau ingin mengumumkan berita baik kepada individu termasuk graduan yang ingin
memulakan perniagaan mikro berasaskan makanan di rumah (home-based), membeli mesin bagi tujuan perniagaan makanan, atau pembelian motosikal bagi tujuan penghantaran makanan menerusi platform e-hailing dan seumpamanya.

Baca juga:   Majlis Belia Johor buat laporan polis ke atas Kadir Jasin

“Kerajaan bersetuju memperuntukkan RM 50 juta melalui Agrobank di bawah Program Pembiayaan PEMULIH NewBiz yang akan menawarkan pembiayaan sebanyak
RM 5,000 bagi peringkat pertama dan RM10,000 bagi peringkat kedua.

“Di bawah program ini, pemohon diberikan moratorium bagi tempoh 6 bulan pertama dan dikenakan tiga peratus kadar keuntungan bagi bulan ketujuh dengan tempoh maksimum
pembiayaan sehingga 60 bulan atau 5 tahun.

Jelasnya, Kerajaan akan terus memainkan peranan efektif dengan kerjasama semua pihak dalam menjamin bekalan makanan yang mencukupi dan selamat pada harga berpatutan
secara berterusan untuk kesejahteraan Keluarga Malaysia.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

Ahmad Maslan, Steven Sim antara 27 dilantik Timbalan Menteri

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan dan Ahli Parlimen...

Lagi Artikel Berkaitan