26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

KPDNHEP siasat dakwaan ayam dijual RM13 sekilogram

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan menyiasat dakwaan terdapat peniaga ayam yang menjual melebihi harga kawalan ditetapkan kerajaan sehingga RM13 sekilogram.

Timbalan Menterinya, Datuk Rosol Wahid berkata, pihaknya mendapat makluman perkara itu berlaku secara terang-terangan sedangkan perbuatan tersebut melanggar peraturan.

“Penguatkuasa sudah diarahkan pantau sebab laporan diterima mereka bukan buat secara tersorok tetapi berani ambil gambar dan jual sehingga RM12 atau RM13 sekilogram. Ini melanggar harga kawalan ditetapkan, kita akan tengok mengapa ini berlaku, ada yang kata peniaga dapat harga mahal, bagaimana nak jual dengan harga kawalan, itu alasan yang diberi.

“Jadi kita akan siasat kerana kita sudah tentukan harga dari ladang RM5.60 dan kerajaan beri subsidi kepada ladang ayam RM1.40 sekilogram. Jadi harga ayam dari ladang mesti jual kepada pemborong RM5.60 sekilogram, campur subsidi kerajaan RM1.40 jumlahnya RM7. Jadi sepatutnya, tidak ada alasan untuk jual mahal,” katanya selepas melancarkan Program Jelajah Franchise Bay Peringkat Negeri Johor, lapor Utusan.

Baca juga:   42,166 individu dapat pekerjaan Januari lalu - Ismail Sabri

Rosol berkata, setakat ini KPDNHEP sudah mengenakan kompaun bernilai RM270,000 terhadap 1,114 peniaga ayam yang ingkar bermula dari 5 Februari lalu hingga Jumaat lepas, di seluruh negara.

Mengulas mengenai bekalan ayam di seluruh negara, beliau berkata, Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) memaklumkan bekalan ayam setakat ini mencukupi sehingga keperluan untuk Aidiladha dan tiada isu kekurangan bekalan dalam pasaran tempatan sehingga kini.

Baca juga:   Lelongan Paint Your dUCK sokong petugas perubatan

Dalam pada itu, KPDNHEP akan memperhebat penyertaan golongan muda khususnya siswa dalam perniagaan berkonsepkan francais kerana setakat ini hanya sekitar 20 peratus golongan berkenaan yang menyertai perniagaan berkonsep itu.

Katanya, usaha itu kerana perniagaan konsep francais bukan perniagaan ‘kayangan’ yang memerlukan modal permulaan besar sehingga tidak mampu disertai golongan siswa.

“Kementerian tawar dua program khusus untuk bantu pertumbuhan perniagaan francais iaitu Francais Mikro dan Mampu Milik dengan peruntukan RM5 juta.

“Jika sebelum ini modal besar sehingga ratusan ribu ringgit diperlukan untuk melabur namun dengan dua program ini, bakal usahawan hanya perlu keluarkan modal di bawah RM100,000,” katanya.

Rosol berkata, jelajah itu dibuat bagi memberi kesedaran kepada masyarakat berhubung potensi perniagaan francais agar konsep perniagaan tersebut dapat berkembang dengan sempurna di Malaysia.

Wartawan

Terkini

UMNO pecat Tun Faisal berkuat kuasa serta-merta

BEKAS Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta. Beliau yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan