24 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 10, 2022

Wanita dipercayai tertua di Langkawi meninggal dunia

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

WANITA dipercayai tertua di Langkawi, Sepora Amin, meninggal dunia akibat sakit tua pada usia 107 tahun di kediaman anaknya di Kampung Teluk Berembang, Pulau Tuba hari ini.

Sepora atau lebih dikenali sebagai Tok Pora, sebelum ini pernah tular di media sosial kerana masih gigih turun ke laut untuk bekerja sebagai nelayan pantai sehingga menarik perhatian bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Cucunya, Rahman Ahmad, 45, berkata wanita berusia lebih satu abad itu menghembuskan nafas terakhir di sisi keluarga pada jam 8.33 pagi tadi.

“Arwah hanya menghidap sakit tua dan kesihatannya mula merosot tiga bulan lalu sehingga sukar menelan makanan pejal.

“Kebelakangan ini, arwah cuma mampu minum susu yang diberi ahli keluarga sebelum meninggal dunia pagi tadi,” katanya kepada Berita Harian ketika dihubungi.

Rahman berkata, arwah neneknya hidup seorang diri selepas kematian suami lebih 20 tahun lalu, dan hanya ditemani anak dan cucu berdekatan.

Baca juga:   Pelancong ke Langkawi wajib jalani pengesanan COVID-19

“Nenek adalah ibu kepada enam cahaya mata dengan dua daripadanya telah meninggal dunia, selain dikurniakan lebih 100 cucu, cicit dan piut.

“Arwah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Masjid Al-Wafa, Pulau Tuba pada jam 2.20 petang tadi,” katanya.

Sementara itu, Dr Mahathir yang juga Ahli Parlimen Langkawi dan isteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali, turut mengucapkan ucapan takziah kepada keluarga Tok Pora.

Baca juga:   Pelajar Tingkatan 3 ditangkap pukul guru dengan penyapu

“Saya mendapat berita sedih bahawa Allahyarhamah Sapora Amin telah kembali ke rahmatullah.

“Kali terakhir kami bertemu adalah ketika Program Outreach Imunisasi COVID-19 di Pulau Tuba pada Jun 2021. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya,” katanya di akaun Facebooknya.

Wartawan

Terkini

Ahmad Maslan, Steven Sim antara 27 dilantik Timbalan Menteri

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan dan Ahli Parlimen...

Lagi Artikel Berkaitan