24.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 2, 2022

Dakwaan rasuah KVMRT: MOT sedia bantu siasatan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Pengangkutan (MOT) sedia membantu siasatan berhubung dakwaan penipuan dan rasuah membabitkan projek Klang Valley Mass Rapid Transport (KVMRT) yang disiasat pihak berkuasa Perancis ketika ini.

Menterinya, Datuk Seri Wee Ka Siong berkata, beliau sudah membaca laporan oleh pengendali KVMRT, Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp) berhubung isu itu pada Mac lalu.

Malah, katanya, MRT telah menyatakan kesediaan untuk disiasat termasuk oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Saya terbuka dan kita tiada isu. Biarlah pihak berkuasa siasat perkara itu dan kita tidak gentar dengan apa sekali pun.

“Saya sudah baca dan ikuti perkembangan ini (dakwaan pihak berkuasa Perancis), jangan buat sebarang andaian selagi punca sebenar tidak diketahui,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri anjuran Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di Putrajaya, hari ini.

Baca juga:   Muhyiddin lega tapi ingatkan masih ada kes Najib belum selesai

Ka Siong berkata, mana-mana pihak yang didapati terbabit dalam penyelewengan akan diambil tindakan sewajarnya.

Sebelum ini, sebuah portal berita melaporkan, pihak berkuasa Perancis sedang menyiasat dakwaan penipuan dan rasuah melibatkan projek KVMRT.

Difahamkan, skandal itu melibatkan projek MRT2 bernilai kira-kira RM692 juta dengan tumpuan siasatan kepada sebuah syarikat di Malaysia yang dikaitkan dengan konglomerat Perancis.

Projek MRT2 yang turut dikenali sebagai Laluan Putrajaya itu diluluskan oleh kerajaan pada 2015 di mana ia adalah fasa kedua KVMRT.

Baca juga:   CEO TNB: Ditukar berdasarkan prestasi atau kerajaan ada hak terhadap GLC

Terkini

“3A” pendekatan Pemuda BN tambat pengundi

PEMUDA Barisan Nasional (BN) perlu menggunakan pendekatan "3A" dalam menjamin serta memastikan kemenangan di setiap kawasan yang ditandingi oleh calon...

Lagi Artikel Berkaitan