30.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, May 18, 2022

Trafik antarabangsa MAHB meningkat 52 peratus

Peningkatan dengan 420,000 pergerakan penumpang antarabangsa itu direkodkan susulan pelaksanaan pelbagai program Laluan Perjalanan Lengkap Vaksin

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

RANGKAIAN lapangan terbang Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) di seluruh negara mencatatkan peningkatan 52 peratus bagi trafik antarabangsa pada Mac 2022 berbanding bulan sebelumnya.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan MAHB menjelaskan peningkatan dengan 420,000 pergerakan penumpang antarabangsa itu direkodkan susulan pelaksanaan pelbagai program Laluan Perjalanan Lengkap Vaksin antara Kuala Lumpur dan Singapura, Bangkok, Phuket dan Phnom Penh selain antara Pulau Pinang dan Singapura.

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur turut mengalu-alukan syarikat penerbangan antarabangsa baru iaitu Air India Express pada 28 Mac, yang menyediakan penerbangan tiga kali seminggu dari Lapangan Terbang Antarabangsa Tiruchirappalli di Tamil Nadu, India, tambahnya.

MAHB berkata, ia merupakan satu-satunya syarikat penerbangan asing dengan perkhidmatan berjadual antara Tiruchirappalli dan Kuala Lumpur.

Sementara itu, syarikat penerbangan rakan kongsi juga terus menyambung semula lebih banyak laluan antarabangsa seperti Malaysia Airlines (MH) dan Malindo Air yang terbang ke Perth selepas pembukaan semula sempadan Australia pada 3 Mac.

Baca juga:   PM ucap selamat menyambut Chithirai Puthandu, Vaisakhi

MH menyambung semula penerbangan ke lima bandar di India pada bulan yang sama, dengan perkhidmatan udara ke New Delhi, Bangalore, Mumbai, Chennai dan Hyderabad.

Sementara itu, Pengarah Urusan MAHB, Datuk Iskandar Mizal Mahmood berkata, pihaknya terus dirangsangkan oleh peningkatan beransur-ansur pergerakan penumpang antarabangsa di lapangan terbang tempatan susulan pembukaan semula sempadan pada 1 April.

“Sejak itu, kami merekodkan purata harian sebanyak 20,000 pergerakan antarabangsa. Kami menjangkakan jumlah ini meningkat lagi sebaik sahaja Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (BKI) mula menerima penumpang antarabangsa bulan ini,” katanya.

Baca juga:   Agong hargai pengorbanan warga Tentera Darat Malaysia

Beliau berkata, sebelum pandemik COVID-10 menular, BKI adalah lapangan terbang ketiga paling sibuk bagi trafik antarabangsa dengan purata 8,460 pergerakan penumpang antarabangsa setiap hari.

Mac lalu, MAHB merekodkan 5.31 juta pergerakan penumpang dengan lapangan terbang tempatannya di Malaysia memberi perkhidmatan kepada 57 peratus atau 3.03 juta penumpang.

Aset di Turki, Lapangan Terbang Antarabangsa Sabiha Gokcen Istanbul pula memberi perkhidmatan kepada 2.29 juta penumpang, iaitu 1.15 juta penumpang antarabangsa dan 1.14 juta penumpang domestik.

Bagi Malaysia, keseluruhan pergerakan penumpang meningkat sebanyak 19 peratus pada Mac daripada angka pada Februari.

Pergerakan trafik penumpang domestik MAHB juga meningkat 15 peratus kepada 2.61 juta penumpang berbanding dengan angka pada bulan sebelumnya.

Baca juga:   Mohd Shukrie letak jawatan CEO MAHB

“Memandangkan perjalanan udara semakin rancak, Malaysia Airports kekal komited dalam menyediakan pengalaman yang selamat dan lancar kepada semua penumpang yang melalui lapangan terbang kami,”katanya.-Bernama

Terkini

Ikut Mazhab Syafie, Khuzairi boleh kahwini Nurul – PU Azman

DRAMA ‘berhantu’ 7 Hati Mencintaiku musim ketiga (7HMCK3) menghampiri kemuncak pada minggu ini. Drama 7 HMK3 merupakan antara drama yang...

Lagi Artikel Berkaitan