26.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 8, 2022

Skim harga maksimum 22 barangan berkuatkuasa 26 April ini

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SKIM Harga Maksimum Musim Perayaan Hari Raya Puasa (HRP) 2022 akan berkuat kuasa bermula 26 April hingga 6 Mei ini melibatkan 22 jenis barangan terdiri daripada kategori hasil laut, bahan kering, sayuran dan daging.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, pelaksanaannya dijalankan tujuh hari sebelum, semasa dan tiga hari selepas perayaan sebagai langkah menstabilkan harga barangan dan memastikan keberadaan bekalan di pasaran.

Menurutnya, untuk daging ialah daging lembu tempatan (kecuali bahagian batang pinang), daging lembu import (harga maksimum di Sarawak sahaja), daging kerbau import (harga maksimum di Semenanjung, Sabah dan Labuan sahaja).

“Seterusnya hasil laut iaitu ikan kembung termasuk ikan mabung (berat antara lapan ekor hingga 12 ekor setiap kilogram), ikan selayang (berat antara lapan ekor hingga 12 ekor setiap kilogram), ikan aya, tongkol (berat antara satu hingga dua ekor setiap kilogram) dan ikan demudok, sagai, cermin, cupak (Sabah sahaja).

Baca juga:   Skim Harga Maksimum Musim Perayaan dilanjut 4 hari lagi

“Barangan lain ialah tomato, cili merah, kubis bulat import (Indonesia dan China tidak termasuk kubis Beijing), kacang panjang, terung panjang, timun, halia tua import, bawang merah besar import, bawang besar holland dan bawang putih (China),” katanya pada pengumuman Skim Harga Maksimum Musim Perayaan HRP 2022 di Putrajaya hari ini.

Ujar Alexander lagi, lain-lain barangan dalam senarai tersebut ialah ubi kentang import (China), cili kering, kacang tanah, kelapa biji (borong sahaja) dan kelapa parut (runcit sahaja).

Baca juga:   Mohd Rashid mengaku makan durian beramai-ramai

Manakala menurut beliau, bagi harga telur dan ayam, pada 5 Februari lalu, kementerian telah melaksanakan Penentuan Harga Maksimum Ayam dan Telur Ayam dan sedang berkuat kuasa sehingga 5 Jun ini sebagai langkah menstabilkan harga produk tersebut selain memastikan keberadaan bekalannya di pasaran.

“Penentuan harga barangan bagi negeri-negeri dibuat mengikut kesesuaian harga pasaran semasa dan mengambil kira faktor perubahan harga, khususnya bagi barangan import.

Sementara itu, Alexander berkata, tindakan tegas akan diambil terhadap peniaga yang gagal mematuhi peraturan-peraturan di bawah skim dan mereka yang melakukan kesalahan akan diambil tindakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.

Bagi kesalahan menjual barangan harga terkawal melebihi harga maksimum, individu boleh didenda oleh mahkamah sehingga RM100,000 atau dipenjarakan tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya atau dikompaun sehingga RM50,000 manakala, syarikat boleh didenda sehingga RM500,000 atau dikompaun sehingga RM250,000.

Untuk kesalahan gagal meletakkan tanda harga berwarna merah jambu bagi barangan harga terkawal, individu boleh didenda oleh mahkamah sehingga RM10,000 atau dikompaun sehingga RM5,000 manakala, syarikat boleh didenda sehingga RM20,000 atau dikompaun sehingga RM10,000.

Baca juga:   GPS nafi sokong Anwar, minta henti politik tidak matang

-EDISI9

Wartawan

Terkini

PN rampas kerusi Padang Serai, BN pertahan Tioman

PERIKATAN Nasional (PN) berjaya merampas kerusi Parlimen Padang Serai, Kedah manakala Barisan Nasional (BN) mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri...

Lagi Artikel Berkaitan