25.4 C
Kuala Lumpur
Friday, August 19, 2022

JKM kesan waris bayi kotak perlindungan

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

JABATAN Kebajikan Masyarakat (JKM) mengesan waris seorang bayi lelaki yang ditinggalkan di Orphan Care Petaling Jaya pada 19 Mac lalu.

Bayi berusia dua bulan dikenali sebagai Yusuf Zayyan itu ditemukan dalam kotak perlindungan di pusat jagaan berkenaan, kira-kira pukul 12.40 tengahari.

JKM Daerah Petaling dalam satu kenyataan berkata, Yusuf ditinggalkan tanpa sebarang dokumen pengenalan diri atau nota daripada penjaganya.

“Bayi berkenaan ditemui bersama lampin pakai buang, tisu basah, mandian dan bedak sebelum dibawa ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) untuk pemeriksaan lanjut,” katanya seperti dilaporkan Utusan Online hari ini.

Menurutnya, pegawai JKM turut membawa bayi itu ke Mahkamah Kanak-Kanak Petaling Jaya mendapatkan perintah penjagaan sementara pada 24 Mac lalu.

“Perintah jagaan itu mengikut Seksyen 25(2) Akta Kanak-Kanak 2001 dan ditempatkan di bawah jagaan atau pemeliharaan orang yang layak.

Baca juga:   Bayi 15 bulan maut, leher terjerut kain buaian

“Ia bagi membolehkan Pegawai Pelindung menjalankan siasatan bagi tujuan penempatan kanak-kanak,” katanya.

Justeru, JKM meminta waris termasuk ibu kandung kedua-dua mereka segera tampil bagi urusan hal penempatan dan penjagaan.

Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenainya boleh menghubungi Pegawai Pelindung Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah Petaling, Hasnizam Hassim di talian 03-78422584/2587.

Terkini

Lelaki curi seluar dalam wanita dipenjara dua tahun

SEORANG lelaki dijatuhkan hukuman penjara 24 bulan atau dua tahun di Mahkamah Majistret Kota Kinabalu, Sabah, hari ini atas...

Lagi Artikel Berkaitan