26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 1, 2023

Jambatan gantung putus di Nabawan bukan dalam kawasan sekolah

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

JAMBATAN gantung yang terputus akibat banjir di Nabawan bukan dalam kawasan sekolah.

Itu pejelasan Timbalan Menteri Pendidikan II, Datuk Mohamad Alamin berkenaan gambar dan video yang tular di media sosial baru-baru ini.

Beliau berkata, jambatan gantung itu adalah jambatan awam manakala alat yang dinaiki murid berkenaan sebenarnya untuk menghantar barang penduduk kampung.

“Tetapi kanak-kanak itu tertarik untuk naik alat itu, bila dirakam ia jadi isu di luar kawalan pula.

“Dimaklumkan, ada juga jalan alternatif untuk penduduk kampung dan pelajar sekolah gunakan untuk menyeberang sungai tetapi jauh,” katanya dalam kenyataan hari ini, lapor Sinar Harian.

Katanya lagi, beliau turut difahamkan bahawa Ahli Parlimen Pensiangan, Datuk Arthur Joseph Kurup sudah pun mendapat kelulusan untuk membina jambatan gantung baharu dan kini hanya menunggu pelaksanaannya.

Baca juga:   Semakan keputusan penempatan guru baharu dibuka petang ini

“Sementara menunggu jambatan itu siap, pihak kerajaan akan membekalkan beberapa bot untuk penduduk kampung dan murid-murid gunakan untuk menyeberang,” katanya.

Jelasnya lagi, isu itu sebenarnya tiada kaitan dengan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) kerana itu adalah infrastruktur awam dan bukan di kawasan sekolah.

“Tetapi bila ditularkan video murid sekolah seolah-olah ia isu KPM dan ia sebenarnya di bawah tanggungjawab agensi lain.

Difahamkan pejabat daerah dan Unit Penyelarasan Pelaksana (ICU) sedang tangani isu ini,” katanya.

Bagaimanapun, Mohamad berkata, KPM memandang berat tentang keselamatan murid di semua sekolah dan akan terus memantai serta bekerjasama dengan agensi yang bertanggungjawab.

Baca juga:   52 kluster pendidikan tercetus sejak awal tahun ini

Sebelum ini media melaporkan kira-kira 50 murid dari Sekolah Kebangsaan (SK) Nangkawangan dan SK Layon terpaksa bergadai nyawa menyeberang sungai dengan menggunakan rakit dan zip line untuk berulang alik ke sekolah.


Wartawan

Terkini

Lagi Artikel Berkaitan