31 C
Kuala Lumpur
Tuesday, August 16, 2022

Perdana Menteri tunai impian ‘wartawan cilik’

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

IMPIAN ‘wartawan cilik’ Muhammad Haziq Mohd Asyraf dari Bukit Selambau, Sungai Petani, Kedah untuk bertemu dan menemu ramah Perdana Menteri menjadi kenyataan hari ini.

Kanak-Kanak berusia 12 tahun itu dipertemukan dengan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di sebuah hotel di Alor Setar dan diberi kesempatan menemu ramah pemimpin nombor satu negara itu.

Dalam sesi temu ramah itu, Muhammad Haziq bertanyakan beberapa solan kepada Perdana Menteri berkaitan makanan kegemaran, rutin harian dan sama ada beliau mengenali juadah kampung.

Perdana Menteri turut ditanya mengenai perancangannya jika diberi peluang menerajui negara 10 tahun lagi dan Ismail Sabri menjawab beliau berharap dapat menghapuskan kemiskinan serta miskin tegar menjelang 2025.

“Yang pertamanya kita beri fokus untuk menjadikan ekonomi kita negara berpendapatan tinggi, yang keduanya supaya kita boleh bantu masyarakat luar bandar, kita dapat hapuskan kemiskinan supaya tidak ada lagi orang miskin, miskin tegar, kita nak hapuskan dalam tahun 2025 nanti.

“Negara kita pun ke arah neutral karbon supaya tidak ada lagi kalau kita tengok kilang-kilang, asap dan sebagainya, jadi nak jadikan negara kita neutral karbon. Ini semua perancangan masa depan untuk rakyat seperti Haziq,” katanya seperti dilaporkan Bernama hari ini.

Baca juga:   Guru dakwa rugi RM438,900 akibat Macau Scam

Selepas sesi temu ramah itu, Muhammad Hazig yang ditemani ibunya Nur Shakilla Zainol, 33, dan beberapa ahli keluarga lain memberitahu Bernama bahawa dia amat berbesar hati dapat berjumpa serta menemu ramah Perdana Menteri.

Baca juga:   Kes menurun, kadar kemasukan ke hospital naik

“Saya sangat berbesar hati dapat jumpa Perdana Menteri. Seronok dapat berjumpa Perdana Menteri Malaysia. Memang rezeki dapat jumpa Perdana Menteri.

“Saya lihat beliau seorang yang baik, penyayang dan handsome orangnya,” kata Muhammad Haziq.

Sebelum ini, Bernama melaporkan hasrat Muhammad Haziq untuk bertemu Ismail Sabri dan menemu ramah beliau jika diberi kesempatan.

Ismail Sabri berada di Kedah untuk menghadiri Mesyuarat Majlis Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara dan merasmikan projek Kedah Rubber City di Kuala Nerang esok.

Muhammad Haziq sebelum in meraih perhatian warganet dan menjadi popular selepas videonya yang melaporkan tentang penemuan seekor ular sawa di sebuah pasar awam di Bukit Selambau, tular.

Video itu, yang dimuat naik di Facebook Putra Mar pada 24 Januari lepas, telah mendapat 1.2 juta tontonan.

Penghidap talasemia itu turut mendapat perhatian Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah yang berkenan menghadiahkannya telefon bimbit.

Muhammad Haziq juga dihadiahkan sebuah tablet oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa selain menerima sumbangan persekolahan daripada pelbagai pihak termasuk agensi kerajaan serta individu.

Baca juga:   PMB lancar dana unit amanah baharu, meterai dua perjanjian

-EDISI9

Terkini

Penjawat awam wajar pertahankan kerajaan – PM

PENJAWAT awam diseru agar bersama-sama membantu kerajaan membawa negara ke arah kejayaan dan bukannya sekadar mempertahankan parti politik. Perdana Menteri,...

Lagi Artikel Berkaitan