24.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 31, 2023

Tiada dua kelompok dalam pucuk pimpinan UMNO – Mahdzir

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

NAIB Presiden UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid menegaskan tidak wujud sebarang kelompok dalam pucuk pimpinan UMNO.

Menurut beliau, urusan perjalanan parti juga berlangsung cukup baik walaupun jawatan Perdana Menteri bukan dipegang oleh Presiden UMNO seperti tradisi sebelum ini.

“Usah wujudkan pandangan seolah-olah ada dua kelompok dalam UMNO kerana perkara itu tidak wujud.

“Sebagai Naib Presiden, saya boleh sahkan bahawa segalanya baik-baik saja di peringkat pusat.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Penyerahan Baucer Persekolahan 2022 Parlimen Padang Terap di Dewan Bangunan UMNO Padang Terap, Kedah, hari ini.

Beliau diminta mengulas hubungan antara pucuk pimpinan tertinggi UMNO berikutan jawatan Perdana Menteri tidak disandang oleh Presiden parti seperti tradisi dalam UMNO.

“Apabila ada pelantikan Perdana Menteri dari Naib Presiden, ini buat pertama kali UMNO Perdana Menteri, UMNO Naib Presiden, selalunya Perdana Menteri adalah Presiden parti.

Baca juga:   Azalina tegaskan masih penasihat undang-undang PM

“Jadi apabila Naib Presiden jadi Perdana Menteri, Presiden uruskan parti. Dari setakat ini yang saya sebut Yang Amat Berhormat Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri manakala Datuk Seri Zahid Hamidi adalah Presiden parti,” katanya.

Mahdzir yang juga Menteri Pembangunan Luar Bandar berharap tidak ada pihak yang mengadu domba sehingga menimbulkan pergolakan di dalam UMNO.

“Kita berada dalam satu rangka kerja menuju Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) dengan Presiden komited menguruskan parti ketika Naib Presiden menjadi Perdana Menteri, adi saya tak nampak ada sebarang masalah ketika ini,” kata Mahdzir.

Baca juga:   Azalina tegaskan masih penasihat undang-undang PM

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Wanita dituduh bunuh bekas suami di ladang kelapa sawit

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan