25.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 8, 2022

2 ADUN positif Covid-19, sidang DUN Kelantan ditangguh

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

PERSIDANGAN Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan ditangguhkan lebih awal berikutan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) didapati positif Covid-19.

Memetik laporan Metro Online, Speaker DUN, Datuk Abdullah Ya’kub berkata, selain dua ADUN yang disahkan positif, seorang lagi ADUN menjadi kontak rapat.

Sehubungan itu, beliau terpaksa membuat keputusan menangguhkan persidangan DUN lebih awal daripada jadual yang sepatutnya pada Selasa, bagi mengelak berlakunya penularan Covid-19.

“Saya mendapat maklumat pagi ini dua ADUN positif Covid-19 iaitu ADUN Tanjong Mas, Rohani Ibrahim dan ADUN Tendong, Mohd Rozi Muhamad. Manakala ADUN Kemuning menjadi kontak rapat kerana anaknya positif.

“Sepatutnya kita bersidang selama empat hari iaitu sehingga Selasa ini, namun disebabkan ada ADUN positif, kita mengambil langkah awal dengan menangguhkan persidangan DUN ke tarikh dan masa yang akan diberitahu kelak.

“Alhamdulillah kita dapat tamatkan selepas lulus belanjawan. Mengikut Perkara 29 peraturan dewan, speaker berkuasa untuk menangguhkan dewan pada bila-bila masa,” katanya selepas mempengerusikan sidang DUN Kelantan di Kota Bharu hari ini.

Baca juga:   Peningkatan kes Covid-19, sekatan masuk warga Filipina, Indonesia, India

Abdullah berkata, sebelum ini semua ADUN sudah menjalani ujian saringan iaitu dua hari sebelum persidangan bermula dan ketika itu semua negatif.

Terdahulu, Belanjawan Kelantan 2022 yang dibentangkan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob, lulus tanpa dibahaskan.

Belanjawan 2022 dibentangkan dengan defisit sebanyak RM90.49 juta berbanding RM66.02 juta tahun lalu.

Baca juga:   Tiada istilah menyesal dalam kamus hidup saya - Muhyiddin

Belanjawan bertemakan Kelantan Maju Rakyat Sejahtera itu menyaksikan peningkatan desifit sebanyak RM24.47 juta.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

PN rampas kerusi Padang Serai, BN pertahan Tioman

PERIKATAN Nasional (PN) berjaya merampas kerusi Parlimen Padang Serai, Kedah manakala Barisan Nasional (BN) mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri...

Lagi Artikel Berkaitan