24.4 C
Kuala Lumpur
Monday, October 3, 2022

Sistem e-PG di Mahkamah Majistret diperluas

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SISTEM Pengakuan Salah Kes Saman Trafik Secara Dalam Talian (Sistem e-PG) akan diperluaskan secara menyeluruh melibatkan Mahkamah-Mahkamah Majistret di negeri-negeri.

Pejabat Ketua Pendaftar, Mahkamah Persekutuan dalam kenyataan memaklumkan, sebelum ini Sistem e-PG dilancarkan secara rintis di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur, Putrajaya, Selangor dan Negeri Sembilan bermula 1 April.

Ia diperluaskan secara menyeluruh melibatkan Mahkamah Majistret Johor bermula pada 25 November, Mahkamah-Mahkamah Majistret di Melaka dan Pahang pada 2 Disember manakala, Mahkamah Majistret bagi Perak pula pada 9 Disember.

Mahkamah-Mahkamah Majistret bagi Pulau Pinang, Kedah dan Perlis pada 16 Disember serta Mahkamah-Mahkamah Majistret di Terengganu dan Kelantan pada 23 Disember,” menurut kenyataan tersebut di sini hari ini.

Sehubungan itu, orang kena saman (OKS) yang mempunyai kes didaftarkan di mahkamah-mahkamah tersebut boleh mengakses Sistem e-PG di https://ecourt.kehakiman.gov.gov.my pada tarikh sebutan pertama kes.

Baca juga:   KJ dengar luahan doktor pelatih sebelum pukul 6 pagi

OKS juga boleh menyemak senarai kausa kes dan semakan status pendaftaran kes saman trafik secara dalam talian melalui pautan https://ecourtservices.kehakiman.gov.my/CauseList dengan memasukkan lokasi mahkamah serta tarikh sebutan kes.

“Orang awam dan peguam yang berhasrat untuk memahami tatacara prosiding dan menggunakan Sistem e-PG dengan lebih lanjut boleh melayari portal rasmi Badan Kehakiman Malaysia di www.kehakiman.gov.my atau menghubungi e-mel [email protected] atau talian 03-27331313,” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Penyatuan ummah: UMNO letak syarat jika Pas mahu kembali

UMNO bersedia untuk mengembalikan agenda penyatuan ummah yang pernah digerakkan bersama Pas namun tidak akan sesekali menerima mereka yang...

Lagi Artikel Berkaitan