26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, August 16, 2022

Kakitangan awam di Melaka terima dos penggalak

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KAKITANGAN awam termasuk petugas barisan hadapan di Melaka dijangka selesai menerima dos penggalak vaksin COVID-19 sebelum 20 November ini.

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md Ali berkata, sejak program pemberian dos penggalak dimulakan di Melaka pada 24 Oktober lalu, lebih 90 peratus daripada kumpulan itu telah menerima suntikan berkenaan.

“Sebenarnya untuk pemberian dos ketiga ataupun ‘booster’ ini sebenarnya telah dijalankan awal makna peringkat pertama seperti biasa semua petugas barisan hadapan diberikan dos ini terlebih dahulu.

“Hampir kesemua petugas barisan hadapan di negeri Melaka ini telah pun dapat dos ketiga dan hari ini tiba giliran saya untuk mendapatkan dos ketiga ataupun ‘booster’ ini dan ianya mestilah dilakukan selepas 6 bulan daripada melengkapkan dos kedua,” katanya.

Beliau ditemui media selepas menerima suntikan dos penggalak di Kompleks Seri Negeri, Ayer Keroh, Melaka hari ini, lapor Astro Awani.

Baca juga:   Usaha terancang burukkan PM - Wan Saiful

Tambah Sulaiman, usaha mempercepatkan suntikan dos penggalak kepada anggota barisan hadapan sebagai persiapan kumpulan itu menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, 20 November ini.

Dalam pada itu, jelasnya, setakat ini kerajaan negeri tidak mewajibkan wakil rakyat dan kakitangan awam di Melaka untuk mengambil dos penggalak.

Namun beliau memuji langkah yang diambil sebahagian besar kakitangan awam di Melaka yang mengambil dos penggalak secara sukarela.

Terdahulu, Sulaiman mengetuai 234 pegawai dan kakitangan Kompleks Seri Negeri menerima suntikan dos penggalak COVID-19.

Baca juga:   Usaha terancang burukkan PM - Wan Saiful

Turut menerima suntikan berkenaan ialah Exco Kesihatan Negeri, Datuk Rahmad Mariman.-Edisi 9

Terkini

Projek MARA Digital diteruskan – PM

PROJEK MARA Digital akan diteruskan bagi membuka peluang kepada anak muda Bumiputera terlibat sebagai usahawan teknologi maklumat (IT). Perdana Menteri, Datuk...

Lagi Artikel Berkaitan