25.5 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 4, 2022

13 pegawai SPRM dibuang kerja antara 2016 hingga kini

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak akan berkompromi dan bertolak ansur terhadap mana-mana pegawainya yang terbabit dalam sebarang salah laku dan jenayah.

Memetik laporan Kosmo! buktinya, 13 orang pegawainya dikenakan tindakan buang kerja bagi tempoh antara 2016 hingga Oktober tahun ini.

Perkara itu disahkan Pengerusi Jawatankuasa Aduan (JKA) SPRM Datuk Ahmad Said menerusi sesi wawancara khas bersama media di sini hari ini.

Ahmad berkata, tindakan itu diambil atas pelbagai kesalahan termasuk salah laku, salah guna kuasa, kecuaian, tidak hadir bertugas dan terbabit dalam aktiviti jenayah.

Beliau berkata, secara keseluruhan, 63 warga SPRM disiasat sepanjang tempoh lima tahun itu dan 13 daripadanya dikenakan tindakan buang kerja manakala, selebihnya pula diberikan amaran dan denda.

“Kes yang dikesan ini membabitkan dua peringkat pegawai iaitu kumpulan pengurusan dan kumpulan pelaksana,” katanya.

Baca juga:   Ketua Polis Balai tak mengaku bersalah lima tuduhan rasuah

Katanya, kes salah laku membabitkan warga SPRM ini masih dianggap rendah jika hendak dibandingkan dengan keseluruhan 2,700 warganya di seluruh negara.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Tun Daim bersimpati dengan nasib bekas pekerja Utusan

TOKOH konglomerat terkenal, Tun Daim Zainuddin melahirkan simpati kepada nasib bekas pekerja Utusan Melayu (Utusan) yang masih menunggu pampasan...

Lagi Artikel Berkaitan