25.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 8, 2023

Sabar Ziyad dengan ujian dihadapi – Azizulhasni

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KUALA LUMPUR – Pelumba basikal trek negara, Datuk Mohd Azizulhasni Awang mengharapkan atlet paralimpik, Muhammad Ziyad Zolkeflii bersabar apabila pingat emas dalam acara lontar peluru yang dimenangi semalam ditarik balik.

Azizulhasni berkata, di atas kertas Muhammad Ziyad adalah juara malah memecahkan rekod dunia bukan sesuatu yang mudah.

“Namun saya berharap Ziyad bersabar dengan ujian yang terpaksa dihadapi sekarang ini, sudah tentu ianya bukan suatu keputusan yang mudah untuk diterima.

“Saya benar-benar faham akan perasaan Ziyad kerana saya sendiri pernah di tarik kemenangan pingat emas di Sukan Komanwel New Delhi 2010 dahulu,” kata pemenag pingat perak acara kierin pada Sukan Olimpik Tokyo 2020 itu menerusi Facebooknya hari ini.

Semalam, Muhammad Ziyad memenangi pingat emas dalam acara lontar peluru seterusnya mencatat rekod baharu dunia pada balingan 17.94 meter  kejohanan Paralimpik Tokyo 2020.

Beliau yang beraksi dalam kategori F20 telah mencatat rekod baharu dunia pada balingan pertama iaitu pada catatan 7.31.

Baca juga:   6 daerah pedalaman Sarawak nikmati bekalan elektrik

Bagaimanapun peserta Ukraine membuat bantahan hanya selepas acara tersebut tamat dengan mendakwa Muhammad Ziyad tiba lewat di call room.

Azizulhasni berkata, penarikan pingat yang telah dimenangi merupakan salah satu realiti dunia sukan.

Katanya, ini kerana pelbagai perkara yang diluar jangkaan boleh berlaku dan kadang-kadang ia adalah kerana kesilapan sendiri dan kadang-kadang pula ia kesilapan pihak lawan.

Baca juga:   6 daerah pedalaman Sarawak nikmati bekalan elektrik

Malah menurut Azizulhasni, jangan terkejut jika pihak pengadilan juga melakukan kesilapan kerana ia memang sentiasa berlaku di dalam dunia sukan.

“Mereka adalah manusia dan kita juga adalah manusia. Manusia memang tidak lari daripada membuat kesilapan,” katanya yang mengucapkan tahniah kepada Ziyad sambil menambah ia adalah sesuatu yang pahit untuk atlet menelan apa yang dialaminya semalam.

Bagaimanapun, sebagai rakan atlet Azizulhasni menasihatkan Muhammad Ziyad untuk menerima qada kerana semua yang berlaku adalah ketentuan Allah dan meminta jaguh lontar peluru itu tidak berputus asa serta terus bergerak ke hadapan.

Menurut Azizulhasni, sudah tentu beliau berharap bantahan yang dikemukakan pasukan Malaysia akan diterima dan Muhammad Ziyad dapat kembali pingat emas yang sememangnya kepunyaannya.

“Kami rakyat Malaysia semua tahu yang Ziyad adalah juara yang sebenar dan pingat emas itu telah di rampas secara terang-terangan,” ujarnya. – Edisi 9

Baca juga:   Jangan sebut kerap nama dia… - Dr Mahathir

Wartawan

Terkini

Tok Mat menghadap Sultan Brunei, jemput Baginda ke LIMA’23

SULTAN Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah berkenan menerima sembah menghadap Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan dalam satu lawatan rasmi...

Lagi Artikel Berkaitan