32.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 9, 2023

Adakah PH menentang pemerintahan bersih?, soal Ali Biju

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Ahli Parlimen Saratok, Datuk Ali Biju mempersoalkan asas penentangan Pakatan Harapan yang menganggap sokongan bersyarat Perikatan Nasional (PN) kepada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk dilantik sebagai Perdana Menteri sebagai tidak sah.

Ali yang juga bekas Timbalan Menteri Tenaga dan Sumber Asli berkata hujah daripada PH tersebut tidak masuk akal, tidak berasas dan ukuran keputusan pembangkang setelah gagal mengumpulkan sokongan yang cukup untuk menuntut jawatan Perdana Menteri.

“Adakah PH dan Ambiga (Bekas Pengerusi Majlis Peguam) sekarang menentang pemerintahan yang bersih dan kebebasan kehakiman?

“Tan Sri Muhyiddin Yassin (Pengerusi PN) mengatakan sokongan adalah dengan syarat pemerintah bersih iaitu tidak ada orang yang menghadapi tuduhan jenayah untuk berada dalam Kabinet,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ali juga berkata, menerusi sokongan bersyarat itu juga menegaskan antara lainnya adalah untuk pemisahan kuasa, kebebasan kehakiman dan menegakkan raja berperlembagaan.

Baca juga:   KLIA, LGK kekal lapangan terbang terbaik dunia

Menurutnya, mana-mana gabungan yang mengambil alih kuasa di negara ini mesti mematuhi syarat-syarat berkenaan.

“Tidak ada orang gabungan, ahli parlimen atau parti politik yang boleh membantahnya,” katanya.

Ali berkata demikian susulan tindakan pemimpin PH terdiri daripada Naib Presiden Amanah, Datuk Mahfuz Omar; Ahli Parlimen Sepang, Mohamed Hanipa Maidin serta peguam pro-PH terkemuka S. Ambiga yang mendakwa sokongan PN kepada Ismail Sabri tidak sah kerana ia bersyarat.

Baca juga:   Sokongan bersyarat PN kepada Ismail Sabri bukan 'luar biasa'

Menurutnya, perakuan berkanun (SD) seperti yang diserahkan kepada Raja tidak bersyarat dan mereka berkesempatan untuk mengulanginya kepada Raja pada hadirin pada hari Khamis.

“Mahfuz, Hanipa dan Ambiga sama sekali mengabaikan maksud Artikel 43 (4) Perlembagaan Persekutuan, iaitu sokongan untuk PM diukur berdasarkan pendirian anggota Dewan Rakyat secara individu. Pendirian ini telah diungkapkan kepada Raja dua kali oleh Ahli Parlimen.

“Sungguh mengejutkan bahawa Mahfuz, Hanipa, dan Ambiga yang merupakan mantan Presiden Peguam, telah mengambil kedudukan ekstrem dan tidak logik ini,” kata Ali.

Menurutnya, sangkaan sepatutnya ialah mereka akan menyambut baik sokongan PN untuk pemerintahan yang bersih dan juga kebebasan kehakiman.

“Sebaliknya keinginan mereka untuk PH mengambil kuasa persekutuan telah mendorong mereka ke tahap baru,” katanya. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Tiada dokumen pengenalan diri, 4 nelayan asing ditahan

SEBUAH bot nelayan tempatan kelas B jenis pukat tunda bersama empat nelayan warga Myanmar telah ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritim...

Lagi Artikel Berkaitan