25.5 C
Kuala Lumpur
Friday, May 27, 2022

Parlimen Hibrid perspektif baharu Dewan Rakyat, Dewan Negara

Mesti Baca

Hussaini Amran
Hampir 15 tahun dalam bidang kewartawanan. Pernah menyertai Sinar Harian, Utusan Malaysia dan PN BBC Portal.

CYBERJAYA – Sesi Persidangan Parlimen Hibrid yang sedang dikaji konsep dan mekanisme pelaksanaannya oleh Jawatankuasa Khas minggu lalu akan membuka suatu perspektif baharu bagi persidangan Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Dr Rais Yatim berkata, Jawatankuasa Khas tersebut dianggotai antara lain oleh Yang Dipertua Dewan Negara, Yang Dipertua Dewan Rakyat, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara, kedua-dua Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat serta Ketua Pentadbir Parlimen.

Menurut beliau, jawatankuasa berkenaan telah meneliti konsep dan kaedah pelaksanaan sistem hibrid itu dari pelbagai sudut dan permasalahan, termasuk mengambil kira amalan persidangan hibrid Parlimen negara-negara luar seperti United Kingdom, Australia dan lain-lain.

“Jika cadangan persidangan hibrid ini diterima dan diperkenankan oleh Kabinet dan Yang di-Pertuan Agong, suatu proses persidangan inovatif akan muncul di mana persidangan secara tradisional ‘bersidang di dalam Dewan’, bagi memastikan syarat minimum korum persidangan dipatuhi dan juga ‘bersidang secara maya’.

“Beberapa aspek penting sedang dalam penelitian Jawatankuasa Khas khususnya dari sudut takrif dan pelaksanaan baru untuk diterima pakai demi memastikan antaranya tiada sebarang pelanggaran perundangan yang melibatkan prosedur operasi standard (SOP) anti-COVID-19 yang berkuat kuasa pada masa ini.

Baca juga:   Ada usaha gagalkan daftar automatik pengundi 18 tahun?

“Lantaran konsep dan prosedur ini melibatkan pelbagai implikasi bukan sahaja perundangan termasuk Peraturan Mesyuarat kedua-dua Dewan tetapi juga ketentuan baru berkaitan kelakuan serta tingkah laku Ahli-ahli Parlimen sendiri selain hal-ehwal prasarana dan kelengkapan legislatif,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Baca juga:   Tak perlu potong gaji Ahli Parlimen, Senator semasa Darurat
Senator Parlimen Hibrid
RAIS YATIM. – Gambar hiasan: Facebook Parlimen Malaysia

Rais memberitahu, Jawatankuasa Khas juga secara khusus mengambil kira himpitan pandemik COVID-19 yang melanda negara dan rakyat pada hari ini serta mengambil berat kelangsungan suara rakyat di Parlimen yang berpaksikan pemerintahan raja berperlembagaan.

Selain itu, beliau menambah, Jawantankuasa Khas turut sama mengambil kira implikasi kuatkuasa pemerintahan darurat yang berdepan dengan cabaran kewangan dan beban tugas para pentadbir Parlimen serta perimbangan kemampuan mengemaskini prasarana yang sedia ada membabitkan komunikasi 222 kawasan Dewan Rakyat dan 70 Senator yang bertebaran di seluruh tanah air.

“Justeru, dengan terlaksananya projek legislatif ini ia merupakan suatu usaha yang murni dan amat membina kerana dalam apa jua keadaan, Parlimen sebagai institusi induk pemerintahan demokrasi perlu berfungsi.

“Usaha ini membuktikan kepada rakyat bahawa pihak Legislatif dan Eksekutif amat objektif terhadap keperluan dan tuntutan semasa khasnya bagi mendapatkan pandangan jujur, ikhlas dan membina daripada seluruh Ahli Parlimen dan para Senator mengatasi ancaman COVID-19 di Malaysia yang ketika ini sudah meragut 3,378 nyawa dan keseluruhan kes menjangkau 616,815,” jelasnya.

Rais berkata, dalam menjayakan matlamat murni dan objektif tersebut, kuasa-kuasa Eksekutif dan Legislatif perlu dicantumkan supaya hasilnya menyempurnakan kehendak-kehendak Perlembagaan Persekutuan, Akta Majlis Parlimen (Keistimewaan dan kuasa)1952, Peraturan Mesyuarat kedua-dua Majlis Dewan dan peraturan-peraturan sampingan berkaitan.

Baca juga:   Badan mangsa kemalangan berkecai, 2 jam bomba kutip cebisan daging

“Jawatankuasa Khas ini akan meneruskan mesyuarat susulan pada Selasa 8 Jun 2021,” jelasnya. – EDISI 9

Baca juga:   Badan mangsa kemalangan berkecai, 2 jam bomba kutip cebisan daging

Terkini

SFC digesa tangani konflik buaya, manusia – Wan Junaidi

SARAWAK Forestry Corporation (SFC) digesa mengambil langkah proaktif dan holistik bagi menangani insiden serangan buaya yang semakin kerap berlaku...

Lagi Artikel Berkaitan