25.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 8, 2022

Gantung Parlimen: Azalina persoal penjelasan Takiyuddin

Mesti Baca


CYBERJAYA – Timbalan Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Datuk Seri Azalina Othman Said meminta Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Takiyuddin Hassan memberikan penjelasan lanjut berhubung sebab-sebab kerajaan tetap menggantung Parlimen.

Antara justifikasi Takiyuddin yang jug ahli Parlimen Kota Bharu adalah ketika Parlimen digantung, semua pihak termasuk pembangkang masih boleh memberi pandangan kepada kerajaan melalui saluran seperti jawatankuasa bebas.

Portal Malaysiakini melaporkan, Azlina menyatakan Parlimen dan jawatankuasa tersebut mempunyai peranan yang jauh berbeza.

“Parlimen adalah badan perundangan tertinggi bagi kerajaan persekutuan meluluskan dan meminda undang-undang persekutuan, memeriksa dan menyoal dasar kerajaan melalui pertanyaan bagi jawab lisan, sesi kamar khas dan waktu pertanyaan menteri serta meluluskan belanjawan dan cadangan cukai baru.

“Sebaliknya, jawatankuasa khas bebas hanya bertanggungjawab menasihati Yang di-Pertuan Agong sama ada darurat perlu diteruskan atau tidak,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Katanya lagi, ahli Parlimen dan wakil rakyat tiada akses kepada prosiding mesyuarat jawatankuasa khas bebas, dan jawatankuasa itu juga tidak menjalankan siasatan atau inkuiri berdasarkan pendengaran awam.

Baca juga:   Pelarian Rohingya: Kerajaan runding dengan UNHCR

Azalina berkata jika Takiyuddin membayangkan jawatankuasa tersebut sebagai menggantikan peranan Parlimen, maka jawatankuasa baru perlu diwujudkan yang merangkumi ahli Parlimen dan dipengerusikan Yang di-Pertua Dewan Rakyat.

Azalina juga mempersoalkan kenyataan Takiyuddin bahawa rakyat tidak wajar sangsi yang kerajaan mungkin menyalahgunakan kuasa di saat Parlimen digantung.

Baca juga:   Ahli Parlimen UMNO mesti sokong undi batal Proklamasi Darurat

Bagi Azalina, kenyataan Takiyuddin yang pentadbiran boleh terus dipantau oleh pihak seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Jabatan Audit Negara dan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) sebagai “melepaskan batu di tangga”.

Katanya, tidak hairanlah apabila Pengerusi PAC Wong Kah Woh telah mengeluarkan kenyataan bagi menolak pandangan Takiyuddin.

Terdahulu, Wong bertanya bagaimana PAC boleh memainkan peranannya apabila ia telah diarahkan untuk menggantung mesyuaratnya sepanjang tempoh darurat.

“Adakah kenyataan YB Kota Bharu mengatasi dapatan perundangan yang telah diberikan Peguam Negara, dan bererti kegiatan PAC kini boleh diteruskan?

“Seiring dengan ini, adakah kegiatan jawatankuasa pilihan khas yang ditubuhkan di Parlimen juga boleh diteruskan?” soalnya lagi.

Katanya, konsep pemisahan kuasa dan demokrasi berparlimen tidak boleh diabaikan, dan penggantungan Parlimen telah menjejaskan konsep itu.

“Tidakkah YB Kota Bharu berpendapat ada kebenaran dalam kata-kata: ‘the Constitution is not a document for the government to restrain the people; it is an instrument for the people to restrain the government’? (Perlembagaan bukan dokumen untuk kerajaan mengawal rakyat; ia adalah satu alat untuk rakyat mengawal kerajaan).”

Baca juga:   Ibu maut ditikam anak, dakwa dengar bisikan halus

Wartawan

Terkini

PN rampas kerusi Padang Serai, BN pertahan Tioman

PERIKATAN Nasional (PN) berjaya merampas kerusi Parlimen Padang Serai, Kedah manakala Barisan Nasional (BN) mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri...

Lagi Artikel Berkaitan