30 C
Kuala Lumpur
Monday, October 3, 2022

Amrin dilantik Pengarah Urusan, CEO baharu Tabung Haji

Mesti Baca


CYBERJAYA – Pengurusan tertinggi Lembaga Tabung Haji berubah lagi apabila Datuk Seri Amrin Awaluddin dilantik sebagai Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Lembaga Tabung Haji (TH) yang baharu mulai 6 Mei ini.

Beliau akan menggantikan Datuk Nik Mohd Hasyudeen Yusoff yang akan melepaskan jawatan sebagai Ahli Lembaga, Pengarah Urusan Kumpulan dan CEO berkuat kuasa 5 Mei ini selepas berada di kedudukan sejak 1 September 2019.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri setuju melantik Amrin untuk jawatan itu, kata Tabung Haji dalam satu kenyataan, hari ini.

Sementara itu, Pengerusi TH Tan Sri Md Nor Yusof berkata, beliau yakin kemahiran dan pengalaman luas dimiliki Amrin akan dapat membawa TH ke tahap lebih cemerlang dan membanggakan.

TH kini mempunyai kira-kira sembilan juta pendeposit dan dana terkumpul hampir RM80 bilion.

AMRIN AWALUDDIN

Md Nor turut menzahirkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Nik Mohd Hasyudeen atas komitmen serta usaha beliau dalam memajukan TH sebagai institusi Islam yang dihormati kerana pencapaian dan tadbir urus yang baik.

Baca juga:   Dr Mahathir keluar IJN, sambung kuarantin di rumah

Amrin yang ketika ini adalah Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), mempunyai pengalaman lebih 30 tahun di sektor korporat.

Beliau memulakan karier di instutusi perbankan sebelum memegang beberapa jawatan penting di syarikat seperti Renong Berhad, Malaysian Resources Corporation Berhad dan Putera Capital Berhad.

Baca juga:   Mi kari hanya ada DNA ayam, bukan daging babi - KPDNHEP

Amrian kemudiannya dilantik sebagai CEO antaranya di Natseven TV Sdn Bhd (NTV7), Sistem Televisyen Malaysia Berhad, Media Prima Berhad, Sime Darby Property Berhad, Boustead Holdings Berhad dan LTAT.

Beliau adalah pemegang Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan dari Universiti Acadia, Kanada dan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Kewangan) dengan kepujian dari University of Hull, England.

Beliau juga merupakan ahli Institut Akauntan Pengurusan Bertauliah (CIMA), UK dan Akauntan Bertauliah Institut Akauntan Malaysia (MIA).

Wartawan

Terkini

Lagi Artikel Berkaitan