25 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

Shahidan dilantik Pengerusi PR1MA, dapat restu PM

Mesti Baca

CYBERJAYA – Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim dilantik sebagai Pengerusi Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA) mulai hari ini.

Memetik laporan BH Online, pelantikan pemimpin UMNO itu berkuat kuasa serta-merta.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Zuraida Kamaruddin mengumumkan pelantikan Shahidan itu dalam sidang media penubuhan Perbadanan Perumahan Nasional (NHC) di Kuala Lumpur, hari ini.

Selain itu, Shahidan turut dilantik sebagai Pengerusi NHC yang baru ditubuhkan bagi menyelaraskan semua agensi pembangunan perumahan di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) di bawah entiti tunggal.

“Pelantikan ini berkuat kuasa serta-merta dan sudah mendapat restu daripada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Saya percaya beliau akan dapat menjalankan tugas dengan baik, apatah lagi pengalamannya dalam pentadbiran kerajaan, sebagai Ahli Parlimen selama lima penggal dan Menteri Besar Perlis, sekali gus akan dapat memanfaatkan PR1MA dan NHC,” katanya.

Baca juga:   Usah polemikkan nama kerajaan, ia masih PN - Shahidan

Zuraida juga berharap pelantikan Shahidan itu dapat membantu memanfaatkan agensi berkenaan untuk terus menjayakan projek perumahan mampu milik di negara ini pada masa depan.

Beliau menambah, bekas Menteri Besar Perlis itu juga pernah terbabit dalam penubuhan PR1MA pada Januari 2013 ketika menyandang jawatan Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

“Perancangan dan penubuhan NHC adalah inisiatif yang penting untuk agenda perumahan negara.

“Ia memerlukan kepemimpinan yang berpengalaman dan berwibawa seperti Shahidan,” katanya. – EDISI 9

Baca juga:   LRA Langat 2 henti tugas: 397 kawasan ketiadaan air

Terkini

MKT UMNO putuskan PRU-15 mesti diadakan tahun ini

MAJLIS Kerja Tertinggi (MKT) UMNO malam ini memutuskan agar pembubaran Parlimen hendaklah diadakan dalam masa terdekat bagi membolehkan Pilihan...

Lagi Artikel Berkaitan