29.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024

DATO’ HAZIZAH KASSIM

Mesti Baca

Editor
Editor
Editor Edisi 9

Ahli Jawatankuasa Persatuan Peguam Syarie Malaysia

LATAR BELAKANG
Hazizah binti Kassim dilahirkan pada 1974 di Tawau, Sabah. Beliau mendapat pendidikan di Sekolah Menengah Kebangsaan Kuhara, Tawau pada 1987 sebelum berpindah ke Sekolah Menengah Zainab, Kota Bharu, Kelantan pada 1988 sehingga 1991.

Telah berkahwin dengan Datuk Dr Muhamad Sade Mohamad Amin (Pengarah Imigresen Sabah) dan dikurniakan tiga cahaya mata iaitu satu perempuan dan dua lelaki. Beliau dianugerahkan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Dato’.

LATAR BELAKANG KERJAYA
Dato ’Hajjah Hazizah Kassim memulakan kerjaya dalam bidang guaman sejak tahun 1997. Memiliki Ijazah Sarjana Muda Undang-undang (LLB) dari Universiti Malaya, Sarjana Undang-undang (LLM) dari Universiti Kebangsaan Malaysia. Beliau juga memiliki Diploma Amalan Undang-Undang Syariah dari Universiti Islam Antarabangsa pada tahun 1999.

Hazizah mempunyai kepakaran luas dalam bidang perundangan sama ada sivil mahupun syariah. Beliau berada dalam Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan dari tahun 1999 hingga Mac 2006. Sepanjang tempoh tersebut, Hazizah memegang jawatan Majistret di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur dan Mahkamah Majistret Bandar Baru Bangi.

Keluarga Hazizah Kassim

Pada tahun 2005, Hazizah dinaikkan pangkat sebagai Peguam Kanan Persekutuan yang mengendalikan projek penswastaan ​​di Bahagian Penasihat, Peguam Negara, Putrajaya. Sebelum itu, beliau bekerja di Universiti Tenaga Nasional, Selangor sebagai Pegawai Undang-Undang.

Beliau mengundurkan diri dari perkhidmatan undang-undang pada bulan Mac 2006 dan menubuhkan firma guaman Tetuan Hazizah & Co, Peguambela & Peguamcara.

PENGALAMAN GUAMAN
Hazizah pernah terlibat dalam perbicaraan di hampir semua peringkat mahkamah termasuk Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan, Mahkamah Persekutuan dan Mahkamah Khas.

Beliau dianggap sebagai salah satu peguam wanita yang paling terkenal dalam arena perundangan kerana beliau sendiri telah berdiri di hadapan sejumlah hakim dalam proses perdebatan sivil dan kes jenayah.

Amalan guamannya merangkumi perbicaraan sivil, undang-undang jenayah, perkara korporat dan syariah.

Dengan pengalaman tersebut, beliau telah dilantik untuk menjadi anggota Lembaga Pengurusan Institusi Latihan Kehakiman & Perundangan Malaysia (ILKAP) dari tahun 2018 hingga sekarang.

Pengetahuan Hazizah dalam hal-hal syariah pula telah diakui dan disokong oleh rakan-rakannya di arena kerana dia telah berjaya menangani sejumlah pelanggan sama ada dalam masalah perceraian, hadhanah atau perjanjian.

Kemampuannya untuk meletakkan posisi penjajaran dalam sekian banyak undang-undang yang terdapat dalam masalah syari’e dengan membandingkannya dengan undang-undang sivil telah membuatnya cukup terkenal.

Hazizah juga sering muncul dalam media arus perdana untuk memberi nasihat kepada orang ramai mengenai hal dan masalah peribadi Muslim.

ANTARA KES TUMPUAN

  1. Kes perceraian Dai Farhan dan Fatin Nurul Ain
  2. Kes kematian Pegawai Kadet Laut UPNM, Zulfarhan Osman
  3. Kes peras ugut pengasas Yayasan Jeffrey Cheah

KEMASYARAKATAN

Hazizah terkenal dengan khidmat masyarakatnya dalam mengumpulkan Literasi Undang-Undang kepada orang ramai di Malaysia. Beliau telah menjadi pelopor dalam memberikan ceramah dan seminar kepada para pendidik yang ada di negara ini untuk lebih peka dan mengetahui undang-undang yang terdapat di Malaysia.

Sejak tahun 2017, beliau memberi pendedahan kepada para guru dan pendidik mengenai hak mereka dan tanggungjawab guru dalam profesion perguruan terutama dalam hubungan guru-pelajar. Selain itu, dia juga merupakan pensyarah sambilan di Universiti Sains Islam Malaysia.

Pada bulan November 2015, dia mengetuai pasukan perunding untuk Pelan Tindakan Hak Asasi Manusia Nasional, Malaysia. Projek ini dihantar tepat pada waktunya dan dilancarkan oleh Perdana Menteri Malaysia pada Februari 2018.

Hazizah juga merupakan Ahli Jawatankuasa Persatuan Peguam Syarie Malaysia.

  • Maklumat personaliti berdasarkan pencarian menerusi internet dan sumber-sumber yang kami peroleh. Kami memohon maaf jika ada ketidaktepatan fakta atau maklumat yang diberikan. – Editor

Terkini

MQA saran IPT lahirkan lebih ramai profesor praktis

KUALITI pendidikan tinggi negara akan terus meningkat dengan melahirkan lebih ramai 'professor of practice' atau profesor praktis. Ketua Pegawai Eksekutif...

Lagi Artikel Berkaitan