24.9 C
Kuala Lumpur
Monday, January 30, 2023

Nama Fadhlina dianggap asing dalam Kabinet Anwar

Anak bekas Presiden ABIM, Datuk Dr Siddiq Fadzil itu akan memikul tugas di Kementerian Pendidikan

Mesti Baca

NAMA Fadhlina Sidek yang sebelum ini asing di halwa terlinga, tiba-tiba menjadi bualan apabila beliau dilantik sebagai Menteri Pendidikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Tidak hairan ramai yang tertanya-tanya siapakah wanita tersebut sehingga beliau dilantik menerajui antara kementerian yang begitu penting, besar dan mencabar.

Sebetulnya Fadhlina merupakan anak kepada bekas Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Allahyarham Datuk Dr Siddiq Fadzil yang meninggal dunia tahun lalu.

Allahyarham sebelum ini merupakan sabahat baik kepada Anwar.

Dilahirkan pada 16 Oktober 1977, Fadhlina telah memenangi jawatan Ketua Angkatan Wanita PKR dalam pemilihan lalu, menewaskan Rodziah Ismail dengan majoriti 32 undi.

Sebelum itu, pada 2021 kerajaan negeri Pulau Pinang telah mencalonkan beliau sebagai Senator menggantikan Mohd Yusmadi Yusoff.

Baca juga:   PRN NS ambil kira musim haji dan perayaan - MB

Dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) lalu, Fadhlina yang kali pertama bertanding telah menang di Parlimen Nibong Tebal menewaskan tiga calon lain dengan majoriti 16,293 undi.

Beliau menewaskan Datuk Mansor Othman (Perikatan Nasional), Datuk Seri R.S Thanenthiran (Barisan Nasional) dan Goh Kheng Huat (Bebas).

Dari segi kerjaya, beliau merupakan seorang peguam dan pernah memegang jawatan Ketua Biro Guaman dan Pembangunan Komuniti Wanita PKR.

BIODATA:

  • Nama : Fadhlina Sidek @ Siddiq
  • Nama Bapa : Datuk Dr Siddiq Fadzil (Allahyarham), Mantan Presiden ABIM
  • Kerjaya : Peguam, Ahli Dewan Negara
  • Ahli Parlimen : P47 Nibong Tebal
  • Jawatan Politik : Ketua Angkatan Wanita PKR
  • Tarikh Lahir : 16 Oktober 1977 (45 Tahun)
Baca juga:   Lanjut tempoh PdPR, semua pihak lebih bersedia

Wartawan

Terkini

Kemerosotan jumlah pelajar aliran sains jejas pembinaan negara

KEMEROSOTAN jumlah pelajar aliran sains di sekolah-sekolah menengah semakin membimbangkan dan situasi itu perlu ditangani dengan segera, kata Ahli...

Lagi Artikel Berkaitan