27.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 19, 2021

Pengerusi Bernama: Ras Adiba bukan calon pilihan PM?

Mesti Baca

Editor
Editor Edisi 9

KUALA LUMPUR – Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah baru-baru ini telah mengumumkan pelantikan selebriti Ras Adiba Radzi sebagai Pengerusi Bernama menggantikan Datuk Suhaimi Sulaiman yang meletak jawatan pada Ogos lepas.

Suhaimi dilantik pada April tetapi meletak jawatan sebelum tamat tempoh kontrak setahun kerana mendapat tawaran sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Sarawak TV.

Suhaimi menggantikan Datuk Seri Azman Ujang yang merupakan bekas Ketua Pengarang Bernama.

Antara individu yang pernah menduduki kerusi Pengerusi Bernama sebelum ini ialah Tan Sri Abdul Aziz Yeop, Tan Sri Mazlan Nordin, Prof Tan Sri A Bakar Hamid, Datuk A. Kadir Jasin, Tan Sri Dr Annuar Zaini, Azman dan Tan Sri Kalimullah Hassan.

Mereka merupakan tokoh dalam bidang media dan kewartawanan.

Bernama sebuah agensi berita nasional di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia yang ditubuhkan di bawah Akta Bernama pada 1967.

Baca juga:   Sidang Parlimen ditangguh hingga 1 Ogos - Takiyuddin

Menurut sumber, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah memberikan satu nama kepada Saifuddin untuk dilantik sebagai Pengerusi Bernama bagi menggantikan Suhaimi.

Bagaimanapun beberapa pihak yang tahu tentang nama yang dipilih Perdana Menteri terkejut apabila mendapati Saifuddin mengumumkan nama bekas pembaca berita TV3 itu.

Kata sumber itu lagi, difahamkan nama yang dipilih oleh Perdana Menteri merupakan individu yang telah lebih 30 tahun dalam bidang kewartawanan.

“Memang benar pelantikan Pengerusi, Ketua Pegawai Eksekutif dan Ketua Pengarang Bernama dibuat oleh Menteri.

Baca juga:   Keputusan mesti bersandarkan mandat PAU, bincang oleh MT

“Bagaimanapun amalan yang dilakukan sebelum ini ialah individu yang dilantik telah mendapat persetujuan daripada Perdana Menteri terlebih dulu,” kata sumber tersebut.

Dengan perlantikan tersebut, bermakna seseorang telah dikorbankan bagi membolehkan Ras Adiba menduduki kerusi tertinggi dalam agensi berita berkenaan.

Ras Adiba sebelum ini telah dilantik sebagai Senator mengisi kuota yang diberikan kepada Orang Kurang Upaya (OKU) di Dewan Negara. – Edisi 9

Terkini

500,000 masalah paparan sijil vaksin selesai tempoh seminggu

CYBERJAYA – Sebanyak 500,000 masalah ketiadaan paparan sijil vaksin digital di dalam aplikasi berjaya diselesaikan MySejahtera dalam tempoh seminggu...

Lagi Artikel Berkaitan