28.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 3, 2022

Tanggungjawab pemimpin Pas tak lagi terikat pada penyokong

Mesti Baca

KOTA BHARU – Kedudukan Pas sebagai sebahagian kerajaan Perikatan Nasional (PN) menuntut pemimpin dan ahlinya memperluas perspektif tentang tanggungjawab agar tidak lagi terikat kepada kelompok dan penyokong semata-mata, kata Setiausaha Agungnya, Datuk Takiyuddin Hassan.

Katanya ini kerana Pas perlu memenuhi kehendak golongan lain yang mempunyai pemikiran, harapan dan latar belakang berbeza.

“Perubahan iklim politik yang berlaku pada awal tahun ini menyaksikan sebilangan pimpinan Pas diberi kedudukan dalam kerajaan, justeru tanggungjawab Pas semakin banyak dan berat kerana bertanggungjawab ke atas semua rakyat Malaysia, katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada Muktamar Tahunan Pas ke-66 di Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan (Putik), Pengkalan Chepa, di sini hari ini.Hadir sama Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Takiyuddin yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), berkata perubahan politik turut menuntut Pas bertindak balas lebih cepat dalam menghadapi semua isu berbangkit agar dapat menyumbang kepada kerajaan.

“Namun pada masa tidak hanyut terutamanya (tentang) perkara yang tidak menyumbang kepada kebaikan, kebenaran dan kebajikan secara umumnya,” tegasnya.

Muktamar pada tahun ini dijalankan dalam keadaan norma baharu dengan kehadiran kira-kira 400 perwakilan sebagai mematuhi prosedur operasi standard Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) bagi membendung penularan wabak Covid-19.

Baca juga:   Anggota polis pukul GRO laman web cari jodoh

Sementara itu, Takiyuddin turut berharap perwakilan dari beberapa negeri seperti Kedah, Perlis dan Sabah yang tidak dibenarkan menghadiri muktamar tersebut susulan peningkatan kes Covid-19 di negeri berkenaan, menerima keputusan yang dibuat pucuk pimpinan.

Baca juga:   Cacar monyet: Kes jangkitan di New York meningkat

Wartawan

Terkini

Sepasang suami isteri bawa dadah lebih RM9.5 juta ditahan

SEPASANG suami isteri berusia 26 dan 28 tahun ditahan bersama dadah jenis syabu bernilai lebih RM9.5 juta di Kampung...

Lagi Artikel Berkaitan