26.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 8, 2022

Solat berjemaah akan dibenarkan tidak lama lagi

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Umat Islam yang merindui solat berjemaah di masjid, terutama solat Jumaat, tarawih dan solat harian lima waktu dijangka dapat melakukannya tidak lama lagi, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, kebenaran itu akan diperoleh selepas Jabatan Kemajuan Agama Islam (Jakim) selepas memperhalusi tatacara prosedur operasi standard (SOP) solat tersebut dalam masa terdekat.

Katanya, SOP itu kemudiannya dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja-Raja Melayu selaku Ketua Agama Islam Persekutuan dan negeri-negeri untuk diperkenankan sebelum kerajaan mengumumkan kebenaran untuk solat berjemaah.

“Saya tahu ramai umat Islam rindu untuk ke masjid, terutamanya untuk mendirikan solat Jumaat, solat Tarawih dan solat lima waktu. Insya-Allah, kita doakan keadaan akan bertambah baik.

“Tambahan pula telah banyak kawasan-kawasan hijau di seluruh negara dan dengan pelaksanaan SOP yang teratur, saya percaya masjid-masjid di kawasan ini telah bersedia untuk dibuka kepada ahli-ahli kariah,

“Berikan sedikit masa kepada pihak berkuasa agama Islam untuk memperhalusi SOP yang berkaitan,” katanya dalam perutusan khas yang disiarkan menerusi stesen televisyen di sini hari ini.

Baca juga:   Golongan tolak pelawaan bersatu-padu kelompok gila kuasa

Perdana Menteri berkata, kerajaan juga akan mengumumkan SOP tertentu untuk gereja dan rumah-rumah ibadat bagi membolehkan penganut agama Kristian, Buddha, Hindu, Sikh dan lain-lain mengerjakan ibadat di rumah ibadat masing-masing.

Baca juga:   Golongan tolak pelawaan bersatu-padu kelompok gila kuasa

Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan dikuatkuasakan sejak 18 Mac sehingga ia dilonggarkan kepada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat pada 4 Mei, kerajaan tidak membenarkan solat berjemaah di masjid untuk mengelakkan penularan wabak COVID-19.

Kerajaan memutuskan untuk menangguhkan semua aktiviti di masjid dan surau termasuk solat Jumaat dan berjemaah sejak 13 Mac lepas. – EDISI9

Wartawan

Terkini

56 set tren LRT laluan Kelana Jaya mula operasi suku ketiga 2023

SEBANYAK 56 set tren Transit Aliran Ringan (LRT) laluan Kelana Jaya dijangka akan mula beroperasi secara berperingkat pada suku...

Lagi Artikel Berkaitan