28.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 28, 2024

Solat berjemaah akan dibenarkan tidak lama lagi

Mesti Baca

KUALA LUMPUR – Umat Islam yang merindui solat berjemaah di masjid, terutama solat Jumaat, tarawih dan solat harian lima waktu dijangka dapat melakukannya tidak lama lagi, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, kebenaran itu akan diperoleh selepas Jabatan Kemajuan Agama Islam (Jakim) selepas memperhalusi tatacara prosedur operasi standard (SOP) solat tersebut dalam masa terdekat.

Katanya, SOP itu kemudiannya dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja-Raja Melayu selaku Ketua Agama Islam Persekutuan dan negeri-negeri untuk diperkenankan sebelum kerajaan mengumumkan kebenaran untuk solat berjemaah.

“Saya tahu ramai umat Islam rindu untuk ke masjid, terutamanya untuk mendirikan solat Jumaat, solat Tarawih dan solat lima waktu. Insya-Allah, kita doakan keadaan akan bertambah baik.

“Tambahan pula telah banyak kawasan-kawasan hijau di seluruh negara dan dengan pelaksanaan SOP yang teratur, saya percaya masjid-masjid di kawasan ini telah bersedia untuk dibuka kepada ahli-ahli kariah,

“Berikan sedikit masa kepada pihak berkuasa agama Islam untuk memperhalusi SOP yang berkaitan,” katanya dalam perutusan khas yang disiarkan menerusi stesen televisyen di sini hari ini.

Perdana Menteri berkata, kerajaan juga akan mengumumkan SOP tertentu untuk gereja dan rumah-rumah ibadat bagi membolehkan penganut agama Kristian, Buddha, Hindu, Sikh dan lain-lain mengerjakan ibadat di rumah ibadat masing-masing.

Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan dikuatkuasakan sejak 18 Mac sehingga ia dilonggarkan kepada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat pada 4 Mei, kerajaan tidak membenarkan solat berjemaah di masjid untuk mengelakkan penularan wabak COVID-19.

Kerajaan memutuskan untuk menangguhkan semua aktiviti di masjid dan surau termasuk solat Jumaat dan berjemaah sejak 13 Mac lepas. – EDISI9

Terkini

Cheng Hoe tinggalkan Selangor FC, sertai kelab Thailand

KETUA Jurulatih Selangor FC, Tan Cheng Hoe membuat kejutan apabila meninggalkan kelab Gergasi Merah hari ini. Selangor FC memaklumkan, kedua-dua...

Lagi Artikel Berkaitan