29 C
Kuala Lumpur
Tuesday, March 21, 2023

Tidak iktiraf kerajaan, ini sudah melampau – Najib

Mesti Baca

“INI bukan negara milik peribadi sesiapa. Suka hati nak iktiraf atau tak mahu iktiraf.”

Itu reaksi bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung kenyataan bersama yang dikeluarkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tidak mengiktiraf kerajaan hari ini kerana didakwa tidak mendapat mandat rakyat.

Menurut Ahli Parlimen Pekan itu, keputusan Yang di-Pertuan Agong melantik Perdana Menteri setelah Seri Paduka bermesyuarat dengan Majlis Raja-raja dan pelantikan tersebut mengikut Perlembagaan negara.

“Setelah menerima titah YDP Agong, Perdana Menteri pun membentuk kerajaan baru. Jika ada pihak yang umum mereka tak iktiraf kerajaan baru, adakah ini bermakna mereka juga tidak iktiraf perlembagaan negara, kuasa YDP Agong dan Majlis Raja-raja?

“Dan jika seseorang itu tak iktiraf kerajaan maka perlukah kerajaan iktirafkan mereka?” kata Najib dalam akaun Facebooknya hari ini.

Baca juga:   Briged MIC tonik tambahan kemenangan BN dalam PRU-15

Najib berkata, beliau masih boleh menerima jika ada yang membangkang atau menentang kerajaan, atau meminta usul tidak percaya dalam Parlimen malah menuntut pembubaran Parlimen sekali pun.

“Sekadar membangkang atau menentang kerajaan, itu hak mereka. Masih OK. Nak minta usul tidak percaya dalam parlimen pun saya terima. Jika berani tuntut bubar parlimen, let’s get ready to rumble.

“Tapi saya rasa ianya telah melampaui batas jika umum tak iktiraf kerajaan,” tegasnya.

Baca juga:   Masa depan UMNO sudah tiada - Muhyiddin
DR MAHATHIR MOHAMAD dan Anwar Ibrahim membuat kenyataan bersama tidak mengiktiraf kerajaan pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin. – Foto: Straits Times/AFP

Kenyataan bersama Dr Mahathir dan Anwar itu yang disiarkan oleh media semalam berkata, prinsip mereka jelas dari hari pertama kerajaan Pakatan Nasional (PN) ditubuhkan, iaitu ia berdiri tanpa mandat rakyat.

Katanya, PN tidak diperoleh secara sah menurut kertas undi di dalam pilihan raya.

“Sebaliknya ia didasari sikap tamak kepada pangkat dan jawatan semata-mata. Malah, tidak ada satu pun pemimpin kerajaan hari ini yang berjanji untuk berkhidmat kepada rakyat.

“Kami tidak sanggup untuk menggadaikan moral dan etika kami untuk menyokong kerajaan hari ini.

“Kami tidak ingin mengkhianati rakyat yang menghabiskan berjam-jam untuk beratur di pusat mengundi, beratus ringgit untuk terbang pulang mengundi, mengambil cuti tanpa gaji untuk membawa suara mengubah nasib negara,” menurut kenyataan itu yang dipetik dari BH Online. – Edisi 9

Baca juga:   Ucap 'gelap tak nampak, pakai bedak': Abdul Azeez minta maaf

Wartawan

Terkini

Lambang PN di 4 negeri dikekalkan hadapi PRN

MESYUARAT Majlis Tertinggi Perikatan Nasional (PN) mengesahkan kekal menggunakan lambang PN di empat negeri iaitu Selangor, Negeri Sembilan, Kedah...

Lagi Artikel Berkaitan